top of page

Idyllisch Seyðisfjörður met de blauwe kerk

Foto van schrijver: Thijs MarleenThijs Marleen

Seyðisfjörður is een pittoresk stadje in Oost-IJsland, genesteld tussen steile bergen met oude kleurrijke houten huizen. Het staat bekend als de thuisbasis van de 'Blauwe Kerk' en de 'Regenboogstraat'.



Wie met eigen wagen een roadtrip door IJsland plant, begint het avontuur met de veerboot Norröna van Smyrill Line die vanuit Denemarken naar IJsland vaart. Ook wij werden bij het binnenvaren aan Seyðisfjörður in IJsland begeesterd door de prachtige fjord, gevormd door de bergen Strandartindur en Bjólfur. De Seyðisfjörður-fjord wordt door velen beschouwd als de mooiste fjord van IJsland. De fjord is lang en diep, en wordt omringd door zeer steile groenbruine bergen met kleine rivieren die langs de helling afstromen. Het is een eerste indrukwekkende kennismaking met de natuurpracht, nog voor je een voet aan IJslandse wal hebt gezet.



We meren aan in de haven van Seyðisfjörður, een stad met amper 673 inwoners. Veel van de oude huizen zijn in het begin van de 20ste eeuw gebouwd volgens de Noorse traditie van houten huizen. De Noren vestigden zich vele jaren geleden in IJsland met het oog op de haringvangst. Ze bouwden voorzieningen in het dorp en Seyðisfjörður kreeg in 1895 stadsrechten.



Dat Seyðisfjörður niet alleen voor de visvangst, maar ook op andere vlakken van strategisch belang was, blijkt wel. Tijdens WOII hadden de Britse troepen hier een basis, en later ook de Amerikanen. In 1944 werd trouwens een olietanker, SS El Grillo, getorpedeerd en tot zinken gebracht door een Duitse luchtaanval en het schip ligt nog steeds op de bodem van de zee in de Seyðisfjörður-fjord. Het kanon van het tankschip El Grillo dat je terugvindt pal aan de zee fungeert als herdenkingsmonument voor de aanval.



Maar de meest populaire foto van Seyðisfjörður die elke bezoeker tracht te nemen is zeker die van de Regenboogstraat welke leidt naar de Seyðisfjarðarkirkja-kerk, ook wel de Blauwe Kerk. Seyðisfjarðarkirkja is wellicht de meest pittoreske en bijzondere kerk van IJsland. En daar draagt zeker één reden toe bij: de regenboogweg die ernaar toe leidt.


De kerk van zachtblauw hout werd in 1922 ingewijd en vierde vorig jaar dus haar 100 ste verjaardag. Ze werd gedeeltelijk opgebouwd van het overblijvende materiaal van een oudere kerk, Vestdalseyrarkirkja, die ook in de Seyðisfjörður-fjord stond.



Maar zoals gezegd is het meest bijzondere wellicht het regenboogpad aan de voorzijde. In 2014 hield inwoner Snorri Emilsson een kleine gay parade in Seyðisfjörður. Hij wandelde met enkele vrienden heen en weer op Norðurgata. Het jaar nadien groeide het evenement uit tot een grote Queer / Pride Parade en werd de Norðurgata volledig beschilderd met de regenboogkleuren. Sindsdien is de Blauwe Kerk bijna als een populair fotomodel het meest gefotografeerde plekje en één van de meest markante herkenningspunten geworden, niet alleen van Seyðisfjörður, maar van gans IJsland. Het concept van regenboogstraten is ondertussen op vele plaatsen wereldwijd hernomen.



Eén van de meest decoratieve huizen in Seyðisfjörður is het Geirahús in Oddagata (Oddastraat), het huis van de volkskunstenaar Ásgeir Emilsson (1931-1999). Geiri is een afkorting voor de IJslandse mannelijke naam Ásgeir (een beetje zoals Jos en Jozelf, zeg maar).


Geiri was een kunstenaar in hart en nieren, en dat kan je nog altijd zien als je zijn huis bezoekt, want hij heeft de mooiste muurschilderingen op de buitenmuren van het huis geschilderd. Het kleurrijke huis is bijna bewaard gebleven zoals het was toen Geiri stierf in 1999.



Maar leven onder de steile bergen in Seyðisfjörður kent niet alleen kleurrijke straten en huizen, maar ook enkele gevaren. In de winter bestaat het risico op lawines en aardverschuivingen die zich voordoen na zware regenval. Op 18 december 2020 deed zich zo een grote aardverschuiving voor, waarbij heel wat puin en aarde terechtkwam op verschillende huizen in Seyðisfjörður. Gelukkig raakte niemand gewond, maar sommige mensen konden op het nippertje ontsnappen,. Veel huizen raakten beschadigd en vernietigd, waaronder enkele historische huizen zoals het Technisch Museum van Oost-IJsland.



Als je ook de IJslandse crimi serie Ófærð – Trapped hebt gezien, dan herken je zeker en vast enkele scènes uit de serie die hier in Seyðisfjörður zijn opgenomen. Wanneer een ferry met 300 passagiers uit Denemarken aanmeert in het afgelegen kustplaatsje Seyðisfjörður, spoelt er een verminkt lijk aan. De grote ferry is dezelfde waar elke IJslandganger de overtocht mee maakt, de MS Nörrona van Smyrill Line. Trapped is een echte IJslandse serie - type Crime Noir - met veel sneeuw en ijs, veel grijs weer, veel langzame scènes waarin toch verrassend veel gebeurt ... Absoluut ook een aanrader voor wie het land heeft bezocht of wil bezoeken!



Om Seyðisfjörður te verlaten en het binnenland op te zoeken, klimmen we uit de fjord vanaf de steile Fjarðarheiði of Heidebergpas langs weg 93, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de mooie stad beneden.


Wie ooit de film 'The Secret Life of Walter Mitty' heeft gezien, herinnert zich misschien de scène waarin Ben Stiller op een longboard over de steile weg op de Fjarðarheiði richting Seyðisfjörður afdaalde. Een iconische toegangsweg die je stante pede een IJslandgevoel bezorgt.



Seyðisfjörður is absoluut één van de juweeltjes en unieke plekjes van IJsland!



 

IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden

 

Comments


Meer info?

 

Schrijf je in!

© 2020 by Marleen Thijs

  • White Facebook Icon

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe blogposts? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang elk vers verhaal direct in je mailbox!

Jouw privacy is voor ons van het grootste belang. Lees meer over hoe wij met gegevensbescherming omgaan in onze

    Bedankt voor je inschrijving!   

bottom of page