De zoete geur van Italië

Heb jij dat ook dat sommige geuren plots herinneringen oproepen? Ik heb dit telkens als ik in de lente langs de achterdeur mijn terrasje oploop. De bloemen van één van de potplanten verspreiden een intens zoete geur die me doet denken aan Italië!

Pittosporum tobira 'Nanum'

Australische laurier

Pittosporum tobira 'Nanum' of Australische laurier - of soms ook wel Kleefzaad genoemd - komt oorspronkelijk echt uit Australië, maar is zoals gezegd een trouwe bewoner van mijn terras.


Het is een laagblijvend wintergroene heester die een bolvormige groeiwijze heeft. In mei en juni duiken er roomwitte bloemen op, heerlijk geurend naar sinaasappel en krijg je instant vakantiegevoel met deze plant. De Australische laurier wordt maximaal 150 cm hoog in een pot en kan redelijk om met onze winters. Hij kan overwinteren op een beschutte plaats en hoeft niet persé naar binnen, alleen als er strenge vorst (-10°C) voorspeld wordt, kan je best enige bescherming aanbrengen. Het is een langzame groeier, dus ideaal voor op je terras en wil je toch snoeien, dan doe je dat best in de late herfst.Deze Pittosporum tobira is éénvan de meest voorkomende struiken aan de Italiaanse riviera's. Ze staan daar trouwens meestal dicht aan de zee, aangezien deze plant bestand is tegen de zeewind en anderzijds bijzonder goed tegen de hitte van de zomer in Italië kan.

Zoals gezegd prikkelt de geur van de Pittosporum tobira mijn herinneringen en verlangen naar Italië. Op mijn zonnig en Italiaans geurend terras nodigt dat dan ook erg uit tot het klaarmaken van een aperitivo of het drinken van een zalig bevroren glaasje met ijskoude Limoncello na het eten....


Even klinken op de vakantie?22 keer bekeken