Vrijdag de 17de: ongeluksdag?
- Thijs Marleen
- 17 sep 2021
- 2 minuten om te lezen
Vrijdag de 17de staat bekend als een ongeluksdag in Italië. Het wordt er door velen beschouwd als een apocalyptische dag waarop pech om de hoek ligt. Maar ook in andere contreien kijkt men niet zo uit naar deze dag. Het hoe en waarom ... lees je hier.

Het is geen toeval dat vrijdag 17 alleen in sommige landen van de wereld als een slechte dag wordt beschouwd. Maar waarom worden 17 en vrijdag als ongeluksgetal en -dag gezien?
In het oude Griekenland werd het getal 17 al door Pythagoras verafschuwd, omdat het precies tussen de 'mooie' getallen 16 (4x4, omtrek en oppervlak van een vierkant) en 18 (2x3x3, omtrek en oppervlak van twee vierkanten) ligt.
Maar ook allerlei legendes en oude verhalen vaak van religieuze aard - dragen hier toe bij. Het begin van de wereldwijde zondvloed, Adam en Eva die uit het Hof van Eden worden verdreven, de moord van Kaïn op Abel,...: steeds op de 17de van de maand. En laat nu Jezus ook nog eens op een vrijdag aan het kruis genageld zijn (Goede Vrijdag)...
In het oude Rome werd op de grafstenen VIXI geschreven wat in het Latijn 'vissi' betekent, oftewel 'ik ben dood'. In de Middeleeuwen werd de inscriptie echter door het wijdverbreide analfabetisme vaak verward met het Romeinse getal XVII (17) en op die manier werd zeventien dus vaak in verband gebracht met grafstenen en ... de dood.
Ook in het Italië van vandaag is vrijdag de 17de geen dag als een andere. In Napels zijn er aardig wat mensen die liever thuis blijven die dag om problemen te voorkomen. In de Napolitaanse grimas - het woordenboek van lottonummers zeg maar - staat 17 synoniem voor ongeluk. In de grimas wordt het nummer dan ook gecombineerd met veelzeggende illustraties...
Maar ook in de Italiaanse autocompetities speelt 17 een aparte rol. Wist je dat het startnummer 17 niet meer wordt toegewezen, sinds de dood van twee autocoureurs Biagio Nazzaro en Ugo Sivocci, die beiden in de jaren '20 van vorige eeuw verongelukten in hun auto, elk gemarkeerd met - jawel - nummer 17?
Ook in de Formule-1 sport is het ongeluksgetal alom gekend. Het zware ongeval van de Franse Formule-1 piloot Jules Bianchi (met startnummer 17) tijdens de Grote Prijs van Japan leidde uiteindelijk tot zijn overlijden op 17 juli 2015. Racenummer 17 werd als een teken van respect teruggetrokken uit de lijst van beschikbare startnummers en zou nooit meer gebruikt worden. Jules Bianchi blijft zo de eeuwige nummer 17.
Ook de coupé Renault 17 werd in Italië als Renault 177 verkocht om dezelfde reden.
En zoek ook niet langer naar vliegtuigstoel 17 of rij nummer 17 in de vliegtuigen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, want die zult u in een Italiaans vliegtuig dus nooit tegenkomen.… en voor de zekerheid dan ook maar geen rij 13.
Een uitzondering op het ongelukkige nummer 17 is de Kabbala bij de Joodse gemeenschap, waar het getal 17 net een heilzame functie heeft, aangezien het voortkomt uit de numerieke som van de Hebreeuwse letters têt (9) + waw (6) + bêth (2). Deze vormen, eenmaal gelezen, het woord tôv , wat "goed, goed" betekent. Denk maar aan "Mazel tôv!", een Hebreeuwse uitdrukking die gefeliciteerd betekent.
Hopelijk brengt deze vrijdag de 17de jou dus toch ook een beetje 'mazzel'...
Comments