Als je iets leest of ziet over Dubai, zijn het meestal de geweldige gebouwen, imposante bezienswaardigheden en weelde die in het oog springen. Dubai heeft nochtans een authentieke kant die - wat mij betreft - te weinig aandacht krijgt voor wat het eigenlijk verdient. Want het historische hart van de stad is écht de moeite waard om te bezoeken. Ik neem jullie even mee naar de plaats waar de bedoeïenen zich vestigden, eerst in woestijntenten, dan in hutten en later in stenen nederzettingen.
Om ervoor te zorgen dat je een boeiende, maar zorgeloze tijd in Dubai hebt, is het goed om meteen wat interesse te tonen voor de lokale gebruiken en cultuur. De meeste vrouwen in Dubai dragen een hijab (een soort sluier) en abaya (een los kleed) en de mannen een lange tuniek en keffieh (een traditionele hoofddoek). Het is in de verste verte geen verplichting om dit als buitenlandse toerist ook te doen, maar afhankelijk van de locatie, het gebouw of het bezoek kunnen wat bescheidenheid en gepaste kledij toch wel wenselijk zijn.
Er zijn nog wel wat andere dingen aan de cultuur van Dubai die moeten wennen. Als je uitkeek naar het weekend, zul je blij zijn te horen dat het weekend vroeg valt in Dubai: het begint op een vrijdag. Weekends zijn vrijdag en zaterdag. Aan de andere kant begint de werkweek dan ook ... op zondag. Vrijdag is een heilige dag en dus rustdag.
Cultuur is natuurlijk ook geschiedenis. Toch zijn er niet zoveel tastbare sporen bewaard van het kleine, oorspronkelijk vissersdorpje dat in de oudheid als belangrijke tussenhaven fungeerde op de handelsroute van Mesopotamië naar de Indusvallei. De meest historische wijk van Al Bastakiya gaat terug tot de 19e eeuw en wandelend door deze oude woonwijk kan je hier nog wel de originele architectuur zien.
De bruisende Dubai Creek loopt als levensader dwars door de stad en was de favoriete plek van de vroege kolonisten. Het is ook het gebied waar de eerste haven- en parelindustrie van de stad tot bloei kwam. Het oude gedeelte van Dubai - Deira & Bur Dubai - bereik je door de Creek over te steken met een abra - een traditionele, houten boot - voor een unieke en toch betaalbare ervaring: de Abra Creek Crossing. We stappen aan boord van één van de vele Abra's (wat 'oversteken' betekent in het Arabisch). Op 5 minuten tijd bereik je de overzijde. Onderweg zien we lokale kooplieden voor anker gaan in hun kleurrijke, houten dhow-zeilboten.
Eénmaal aan de overkant bevind je je in een heel andere wereld , de traditionele Dubai souks. In Deira & Bur Dubai heb je veel verschillende van deze overdekte markt- en winkelstraten. De meest bekende zijn de Gold Souk, Spice Souk en de Textile Souk. What's in a name ... Inderdaad, wie op zoek wil naar glitter, kruiden of een stofje, weet waarheen.
Zodra je richting de souks loopt hoor je meteen vanuit alle hoeken enthousiaste verkopers. 'Come look into my shop, just look'. Of nog 'I give a cheap price, almost free for you, madame' . De verkopers in de souk willen maar al te graag dat je een kijkje komt nemen in hun winkeltje. Ze verkopen bijna allemaal hetzelfde. Qua sfeer en gezelligheid en zeker qua verkoopsenthousiasme is het een welverdiende 9.
In de volgende straatjes is het dan weer al goud wat blinkt. De Gold Souk is één van de goedkoopste plekken ter wereld om goud te kopen. Niet voor niets wordt het emiraat daarom ook wel 'city of gold' genoemd. Ik heb heel mijn leven nog nooit zoveel goud bij elkaar gezien! Kettingen, oorbellen, horloges, armbanden. In alle soorten en maten.
Het valt werl op dat de sierraden geen prijskaartje hebben. De prijs wordt bepaald door het gewicht van het goud, de maakkost én ... de onderhandelingskills van de klant. Dus afpingelen is hier niet alleen aan te raden, het is een must! De goudprijs vind je trouwens op het grote scherm, middenin de souk. En - hoe kan het anders - we vinden hier ook de grootste gouden ring ter wereld, ééntje van maar liefst 64 kg.
Ietsjes verderop kom je dan bij de Spice Souk. Je ruikt de verschillende kruiden al van een heel eind weg. Ik heb er echt mijn ogen uitgekeken. Al die prachtige kleuren en geuren. Je krijgt spontaan zin om te gaan koken. Aan de verleiding van zoveel kruidigs kon ik niet weerstaan en ik heb dan ook heel wat specerijen ingeslagen.
Ook verschillende geurtjes voor je woning zijn hier verkrijgbaar. Waar je ook gaat in Dubai, alle ruimtes zijn heerlijk geparfumeerd. Sandelhout is één van de oudste wierookgeuren ter wereld. Pure sandel is erg populair in Dubai als natuurlijke wierook en wordt veel gebruikt om huizen en winkelcentra te parfumeren. Ook dat geurtje ging dus mee in de reiskoffer naar huis .
Ook in de Textile Souk doen de verkopers er alles aan om hun spullen te verkopen. Hier kun je hele mooie souvenirs kopen. Maar het gaat niet alleen over bijzondere stoffen op rol. Je hebt er ook kleurrijk servies, prachtige authentieke lampen en ook fraaie traditionele Arabische kledij.
De oude wijken, de befaamde Creek en dan de verschillende souks, het toont allemaal slechts een glimp van het oorspronkelijke vissersdorpje dat inmiddels uitgroeide tot de enorme, krioelende stad van vandaag. Maar zo brengt het oude Dubai toch een mix van fascinatie en magie die je zeker niet mag missen.
Veel plezier !
VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN - DUBAI
Comments