Muscari Marleen
- Thijs Marleen
- 1 apr
- 3 minuten om te lezen
Hallo, ik ben Marleen, en laten we eerlijk zijn: als er een bloem is die mijn naam draagt, dan moét ik daar wel een zwak voor hebben! Toeval? Ik denk het niet. De Muscari armeniacum 'Marleen' is net als ik: vrouwelijk, blauw (oké, dat niet helemaal), en altijd klaar om de boel op te fleuren. Dus laten we samen deze vrolijke lentebloem vieren!

De dagen worden langer, de zon wint aan kracht en overal ontwaakt de natuur. De lente is in aantocht! De eerste groene knoppen verschijnen aan de bomen, vogels zingen hun vrolijke melodieën en de lucht krijgt dat frisse, sprankelende gevoel. Het is een seizoen van vernieuwing, een periode waarin alles tot leven komt. En toch, hoe prachtig het ook is, de lente duurt gewoon niet lang genoeg.

En wanneer ik de eerste blauwe druifjes zie ontwaken in mijn tuin, dan weet ik het: de winter maakt plaats voor een nieuw seizoen. Dit is het startschot van een periode vol bloemen en bloesems. Eén van de eerste bloemen die deze tijd van het jaar extra bijzonder maken, is de blauwe druif (Muscari armeniacum 'Marleen). Deze charmante, diepblauwe bloemetjes bloeien in dichte trosjes en verspreiden een heerlijke, subtiele geur. Ze duiken op in tuinen, parken en potten op balkons, en brengen kleur en vreugde na de grauwe wintermaanden.

Wat de Muscari armeniacum Marleen zo speciaal maakt, is niet alleen de betoverende blauwe kleur, maar ook het gemak waarmee ze groeien. Zelfs als je geen groene vingers hebt, doen ze het goed in de tuin of in een pot op de vensterbank. Ze houden van een zonnige plek en goed doorlatende grond, en voor je het weet, toveren ze elke buitenruimte om tot een vrolijk voorjaarsplaatje.

Maar voor je het weet, is het seizoen alweer voorbij. De lente, met haar zachte temperaturen en overvloed aan bloemen, vliegt altijd veel te snel voorbij. Hoe fijn zou het zijn als we dit seizoen gewoon een paar weken langer konden laten duren? Meer tijd om te genieten van bloesems, de geur van vers gemaaid gras en natuurlijk de prachtige blauwe druifjes.

Oorspronkelijk vind de muscari zijn oorsprong in het Middenlandsezee gebied. Maar weet jij waarom de officiële naam “muscari” is? Het antwoord ligt in de vorm van de bloem zelf. Het woord “muscari” is afgeleid van het Latijnse woord “musca”, wat vlieg betekent.
En als je goed kijkt naar een tros muscari-bloemen, lijken ze inderdaad op kleine vliegjes die bij elkaar komen. In het Grieks komt de naam Muscari van moschos, musk en refereert dan weer naan de geur. Maar ik houd het misschien toch liever op schattige kleine druifjes!

De Muscari armeniacum Marleen werd dan weer veredeld in Noord Holland, bij het echtpaar Arie en Marleen, die na 35 jaar van het veredelen van Muscari’s, een bijzonder grote diep blauwe Muscari hebben gecreerd. Toen Arie deze diep blauwe bloem vond, in het veld vol met Muscari’s, wist hij dat het een speciale bloem was, en vernoemde hij de bloem naar zijn vrouw, Marleen. De bollen van Muscari Marleen, zijn nu te koop in hun webwinkel.

In vergelijking met de pracht van statige tulpen en wasachtige, bedwelmende hyacintenbloemen, zijn de egaal gekleurde donkerpaarsblauwe toverstokken van Muscari armeniacum Marleen nogal klein en plant je ze best aan de voeten van gele of witte narcissen.

Druifhyacinten zijn handige, zeer winterharde, krachtige kleine voorjaarsbloeiers die, net als krokussen, onmisbaar zouden moeten zijn in elke tuin. Ze verspreiden zich snel door deling en zelfzaaiing, gedijen in de volle zon of schaduw, verdragen vrijwel elke grondsoort en lijken eeuwig te leven. De bolletjes plant je in het najaar tussen september en november. Nadat ze zijn uitgebloeid in het voorjaar, kun je de bollen laten zitten in de grond. Ze vermenigvuldigen zich, waardoor je er jaar naar jaar steeds meer zult zien verschijnen.
De lente,
het seizoen van vernieuwing
gaat veel te snel voorbij.
Laten we er dus van genieten
zolang het nog kan!

Comentarios