Op verkenning langs de mergelgroeves van de Sint-Pietersberg
- Thijs Marleen
- 21 dec 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 jan 2022
Weer of geen weer, ik trek sowieso regelmatig mijn wandelschoenen aan voor een stevige wandeltrip. Maar voor de volgende wandeling zorgt een stralend zonnetje toch nét voor die extra touch. Vandaag lopen we door een bijzonder landschap in de buurt van de mooie stad Maastricht. Ontdek mee de omgeving van Sint-Pietersberg!
We starten op de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter en kiezen er om de Groeve Route te wandelen. Een kleine tip: volg de wandellus in wijzerzin, zodat je verder aan de hoge groevetrappen kan afdalen in plaats van te moeten kimmen.
Een van de meest populaire plekken langs de route is het dan ook het uitkijkpunt ter hoogte van de trappen, aan de rand van de groeve. Het platform hangt boven de kloof wat een extra gevoel van ruimte en hoogte geeft. We kijken uit over een groot deel van de groeve, met zicht op de stad Maastricht, de Maas en de mergelfabriek van de ENCI. Een machtige plaats om op uitkijk te staan en foto's te nemen...
Wist je dat uit de ENCI-groeve tot 1 juli 2018 mergel werd ontgonnen en verwerkt tot cement door het in ovens te verhitten? De winning van de mergel werd dan wel gestopt, maar de productie van cement gaat nog wel door, zij het door import van de grondstoffen.
Mergel is een zacht en geelwit kalk- of krijtgesteente.
Het ontstond vele miljoenen jaren geleden - niet toevallig de 'Krijt' periode genoemd - toen de zeespiegel al gauw 100 meter hoger stond dan vandaag en grote delen van Europa onder water stonden. De skeletten van allerlei schelpdieren kwamen na hun dood op de zeebodem en het kalk vormde doorheen de tijd de mergellagen. Daarom vind je vandaag ook nog zoveel fossielen in die mergel terug.
De achtergebleven witte groeves, de waterplassen en de industriële gebouwen uit meer recentere tijden maken het uitzicht nu tot een wel heel erg apart geheel.
Via de imposante trap van 210 trappen dalen we zo'n 40 meter de diepte in, of beter, de groeve in. De trap loopt vlak langs de mergelwanden, die steil oprijzen uit het landschap. Het maakt je heel klein en kan zo goed voelen hoe deze krijtlaag door de miljoenen jaren heen is gegroeid. Een spectaculair stukje uit de wandeling alleszins.
Onderaan komen we aan enkele grotten en loopt het pad door één van die grotten heen waardoor je kunt zien hoe de mergel ooit werd gewonnen. Het is nog duidelijk te zien hoe ooit grote blokken kalksteen uit het gangenstelsel werd gewonnen. De slijplijnen om blokken uit te slijpen zijn nog mooi zichtbaar.
In de groeve zie je diverse meertjes die vaak opvallend blauw en zelfs lichtblauw van kleur zijn. Dit komt door de weerkaatsing van de blauwe lucht en de grote diepte van elk meer. Terwijl je rondloopt, zie je de kleur continu veranderen door de lichtval van de zon. De mooiste kleuren krijg je bij warm weer en dan vooral rond het middaguur.
De vijver 'Onder d'n Olifant' kom je vanzelf tegen als je door de groeve loopt. Het wandelpad voert tussen de meertjes in de groeve en de vijver waar je opvallend vaak kikkers en watervogels kunt zien.
De cementindustrie gaf dit gebied terug aan de natuur, waarbij de groeves nu een ideale nestplaats vormen voor de oehoe, één van de grootste uilensoorten ter wereld. Bij het uitkijkpunt Kiekoet kan je de vallei inturen, waarbij je de kans hebt om roofvogels te spotten. Wees stil en hou je ogen gericht op de kloof. Wie weet zie je plotsklaps een opvallend grote vogel voorbij zweven...
Wandeling: Sint-Pietersberg Maastricht
Startplaats? Parking onder aan de Sint-Pietersberg
Lengte? 7,6 km, 10.300 stappen in bijna 2 uur
Signalisatie? Volg de paarse piramide
Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.
Veel wandelplezier !

WANDELEN - GEZONDHEID - NEDERLAND - MAASTRICHT
Comentários