top of page
Foto van schrijverThijs Marleen

Snorkelen tussen de koraalriffen van de Rode Zee: Een Ware Beleving

De zon staat hoog aan de hemel als ik mijn voeten langzaam in het warme, kristalheldere water van de Rode Zee laat glijden. Het voelt alsof ik een drempel overstap van de gewone wereld naar een magische onderwaterwereld. Het water glinstert als vloeibaar glas, helder en uitnodigend. Ik trek mijn snorkelmasker over mijn gezicht, neem een diepe ademteug en laat me langzaam in het water glijden. Een nieuwe wereld ontvouwt zich voor mijn ogen.




Zodra mijn gezicht onder water komt, verdwijnt het geluid van de buitenwereld. Alles is stil, behalve het zachte geluid van mijn ademhaling door de snorkel. Ik zweef boven een kleurrijk landschap van koraalriffen die zich eindeloos onder me uitstrekken. De riffen lijken wel een levende stad, opgebouwd uit een wirwar van bizarre vormen en felle kleuren. Rood, geel, paars, blauw – alle tinten van de regenboog komen hier samen in een haast surrealistisch palet.



Terwijl ik langzaam voortbeweeg, word ik omringd door scholen felgekleurde vissen. Ze schieten sierlijk door het water, hun schubben glinsterend in het zonlicht dat door de oppervlakte breekt. Hier en daar herken ik een vissoort, zoals Nemo uit de film Finding Nemo. De kleine clownvissen dartelen door het zachte koraal. Dit is zonder twijfel de beroemdste clownvis en ook één  van de meest bekende soorten met zijn typische oranje en witte banden over het lichaam. Clownvissen worden ook anemoonvissen genoemd, omdat ze in anemonen wonen.




Terwijl papegaaivissen langzaam aan het rif knabbelden, alsof ze me niet eens opmerkten, passeren een hele zwerm vlaggenbaarsjes. Het zijn misschien wel de meest voorkomende visjes in de Rode Zee. Het zijn zeker de visjes die het rif direct kleur geven. Van feloranje tot dieprood en framboosroze, alle varianten zijn prachtig van kleur. Ze zijn altijd in scholen te vinden en zolang je stil blijft hangen, kun je ze heel goed observeren. Maar als je een plotselinge beweging maakt, schieten de vlaggenbaarsjes allemaal tegelijk het koraal in om vervolgens bijna net zo snel weer tevoorschijn te komen.



En dan plotseling, ligt een majestueuze krokodilvis voor me. Het is alsof de tijd even stilstaat. Het grote dier kijkt me aan met een kalme, eeuwenoude blik, alsof het de geheimen van de oceaan kent die ik nooit zou kunnen begrijpen. De krokodilvis heeft een platte vorm en is uitstekend gecamoufleerd omdat hij zijn kleur aan de achtergrond aanpast. De ogen zijn bedekt met huidflappen die bijdrage aan zijn camouflage. Ze komt vooral voor in de buurt van koraalriffen in Tropische delen van de westelijke Indische Oceaan en de Rode Zee. Het voedsel bestaat uit kleine vissen en schaaldieren. Krokodilvissen liggen meestal roerloos op de zandbodem te wachten tot hun prooi voorbij komt.



Hoe verder ik zwem, hoe meer geheimen de zee prijsgeeft. Een blauw gespikkelde pijlstaartrog ligt op de zandbodem, net onder een overhangend stuk koraal. Een iconische vis voor de Rode Zee. Hij komt veel voor, maar weet zich goed te verbergen. Met hun ‘vleugels’ kunnen ze zand opwerpen om zich voor een groot deel te camoufleren. Ze zien er schitterend uit, maar kunnen gevaarlijk zijn. In hun staart bevindt zich namelijk een giftige angel. En al zijn ze niet agressief, in het nauw gedreven kunnen ze een giftige steek uitdelen die veel pijn veroorzaakt.


Kwestie van niet opjagen dus, terwijl ik dichterbij probeer te komen. Want wat een schoonheid! Die koningsblauwe vlekken op de olijfkleurige huid. En de ogen die bovenop hun kop alle kanten op bewegen. Hij zwemt pijlsnel en landt dan als een vliegend tapijtje weer rustig op de bodem.




In de verte zie ik de contouren van het gigantisch rif dat steil naar beneden afloopt in de diepte. Het is alsof ik aan de rand van een onderwaterklif zweef, met niets dan eindeloos blauw voor me. De gedachte dat de zee hier zoveel dieper en geheimzinniger wordt, vult me met ontzag. Het voelt alsof ik de grenzen van een onbekend koninkrijk had bereik – een wereld die zijn geheimen alleen aan hen onthult die zich overgeven aan zijn diepte.



Koraalriffen zijn één van de meest complexe ecosystemen ter wereld. De riffen van de Rode Zee zijn bijzonder kleurrijk in vergelijking met veel andere koraalriffen. En niet alleen het koraal heeft veel kleur. In het ondiepe koraalrif word ik aangetrokken door een blauw tweekleppig schelpdier dat in het koraalzand ligt : Tridacna gigas of reuzenmossel. Dit is het grootste levende tweekleppige weekdier met een zigzag-spleet tussen de twee helften die ze niet volledig kunnen sluiten waardoor we het verbazend elektrisch blauw vlees te zien krijgen.




Maar zoals altijd komt aan elk avontuur een einde. Langzaam keer ik terug naar de oppervlakte, waar de geluiden van de wereld om me heen weer binnensijpelen. De warmte van de zon op mijn gezicht voelt vertrouwd, maar het is moeilijk om afscheid te nemen van de magie die ik net heb mogen ervaren. Terwijl ik naar het strand zwem, kijk ik nog één keer omlaag naar het rif onder me, nu wetende dat daaronder een wereld bestaat die me altijd zou blijven roepen.





Het snorkelen in de Rode Zee heeft me niet alleen een blik gegeven op één van de mooiste ecosystemen ter wereld, maar het heeft me ook een gevoel van verwondering en respect voor de natuur gegeven. De koraalriffen, met hun kwetsbare schoonheid en complexe balans, hebben me laten zien hoe bijzonder en kostbaar onze wereld is.


Met de smaak van zout op mijn lippen en het geluid van de golven in mijn oren, weet ik dat ik deze ervaring nooit zal vergeten. Het is meer dan alleen een avontuur. Het is een herinnering aan de magie van de natuur – een beleving die diep in mijn hart gegrift zal blijven.





Ik kan alleen maar besluiten met te zeggen dat de  koraalriffen van de Rode Zee tot de mooiste riffen ter wereld behoren en dat snorkelen in de Rode Zee bij Marsa Alam een ervaring is die we niet snel zullen vergeten.





Pak je snorkeluitrusting en duik in het avontuur van je leven!



89 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page