top of page

Brúará, de blauwste rivier van IJsland

De Brúarfoss-waterval in het zuidwesten van IJsland is de afgelopen jaren erg populair geworden. En geen wonder. Het is een prachtige waterval met helder blauw gekleurd water die stroomt in de door bronnen gevoede rivier Brúará, die ik graag de blauwste rivier van IJsland noem. Het is niet zo groot en machtig als veel andere watervallen in IJsland, maar de kleur van het water maakt het heel bijzonder.


Laten we beginnen aan de wandeling naar de waterval en wat tijd doorbrengen in de ongerepte natuur van IJsland aan de oostkant van de Brúará-rivier.


De wandeling naar de Brúarfoss-waterval is 3,5 km lang (7 km heen en weer ) en duurt zo'n 3 uur, afhankelijk van hoe lang je wilt blijven en de bezienswaardigheden wilt bewonderen. De Brúará-rivier is ongeveer 40 km lang en is een door bronnen gevoede rivier die zijn oorsprong vindt op 430 meter boven zeeniveau boven Brúarárskörð op Rótarsandur, ten zuiden van de berg Hlöðufell en mondt uit in de Hvítá-gletsjerrivier.De krachtige rivier Brúará heeft gaten in de rivierbedding gemaakt, die na verloop van tijd in een kloof zijn veranderd. Hierdoor zijn de kleuren van de rivier poederachtig blauw en wit. Deze prachtige kleuren worden dan nog eens versterkt door de zon.


Op het deel van het pad dat langs de rivieroever ligt, wordt het op sommige plaatsen een beetje rotsachtig en op andere plaatsen zanderig. Het terrein is behoorlijk divers en goede schoenen zijn dan ook een must.Op weg naar de Brúarfoss-waterval krijgen we twee kleine watervallen te zien.

De eerste waterval die we tegen komen is Hlauptungfoss, ergens in het midden van de wandeling. Het water is zo helderblauw dat het bijna onwerkelijk lijkt. Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest imposante waterval. Maar je kunt wel van dichtbij zien hoe het water zich door de steile rotsen heen wringt. Waarbij je wel moet opletten, want de rotsen kunnen glad zijn. Ik vond hem eigenlijk wel stoer, omdat je het geweld van het water ziet en hoort.Na enkele minuten lopen komen we de tweede waterval tegen, de Midfoss waterval of “midden waterval”. Hier valt het water in kleine trapjes naar beneden. Vanaf de Midfoss waterval is het niet zo ver wandelen meer tot je bij de Bruarfoss bent. Maar voordat je er bent moet je eerst nog een flinke klim omhoog maken.
Wanneer we de rivier Fremri-Vallá bereiken die samenvloeit met de rivier Brúará leidt het pad omhoog naar een brug waar we de rivier kunnen oversteken. De brug werkt ook als uitkijkplatform, omdat we hierdoor de perfecte hoek hebt voor onze mooie foto's van Brúarfoss. Brúarfoss betekent “brug wateral” en de naam komt van een natuurstenen brug die er ooit overheen stond, waardoor het mogelijk werd de rivier over te steken. Deze stenen brug is nu al lang verdwenen en vandaag de dag vind je een loopbrug bij de watervallen.
Het is adembenemend om naar deze prachtige waterval te kijken. Hij is niet hoog, maar zeer indrukwekkend. Het beste uitzicht op de waterval is naar mijn mening vanaf die brug.

Als je de Brúarfoss-waterval van bovenaf bekijkt, kun je gemakkelijk de kloof zien waarin het grootste deel van de Brúará-rivier stroomt.
IJslanders zijn trots op hun water, dat als één van de schoonste ter wereld wordt beschouwd. Het is rijk aan mineralen en heeft een uitgesproken smaak. Dus tijd om mijn drinkfles te vullen en verder op pad te gaan.

Plan je ook een reis naar IJsland?

Neem dan zeker contact met me op, ik deel graag mijn ervaringen met jou.


Veel reisplezier in IJsland!127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page