top of page

Eindelijk lentegevoel!

Wat een heerlijk weer is het vandaag, de koude wind en de regen zijn verdwenen, het zonnetje is gebleven. Ik krijg dan altijd meteen de neiging om naar buiten te gaan. Volop de deuren opengooien, genieten van het drukke vogelgetsjirp en de handen lekker vuil maken in de tuin terwijl de bloembollen opengaan.
Maar 'lente' ... vanwaar komt dat woord eigenlijk? In het Oudnederlands zei men lentin of lentijn. Lentin gaat terug op het oudere langa-tina, wat ‘lange dagen’ betekent. Lente is begrijpelijk dus de tijd waarin de dagen (eindelijk) lengen! De astronomische lente start rond 21 maart, het moment waarop de zon precies boven de evenaar staat.Koning Winter geraakt dan stilaan het land uit. Tijdens de lange wintermaanden zaten we soms met z'n allen in een cocon, overwinterend bij de open haard of onder het fleecen dekentje. Hoog tijd dus om terug meer buiten te komen en enkele uitstapjes te plannen en te gaan wandelen door de velden, plantages en alle andere ontluikende groen. Het andere en langere licht, maar ook de geur van de natuur die terug wakker wordt, dat zorgt voor een heerlijk lentegevoel!Die eerste echte lente-zonnestralen die je voelt op je gezicht op een nog frisse lentedag, zittend op je terras of ergens onderweg, het ontdekken van knoppen aan de bomen en de eerste bloemen en bloesems, om wat vrolijker te worden... Voor veel mensen zorgt het toch voor een verkwikkend gevoel en extra energie. Maartse buien en aprilse grillen doorkruisen dat zonnige lentegevoel soms een beetje, al zorgt dat ook zulk weer voor een ferme boost voor al wat in je tuin groeit en bloeit.


Haal zeker ook een stukje lente in huis. Dat kan al heel makkelijk, gewoon met wat takken van de krulwilg en een beetje passende paasdecoratie. Of tover een leuke krans in elkaar voor aan de voordeur. Want wie krulwilg zegt, die zegt ... lente! Je merkt het ongetwijfeld, de lentekriebels hebben mij echt te pakken...Geniet van de eerste lentedagen!


 

LENTE - PUUR NATUUR - BLOEMENPRACHT

 


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page