top of page

Jökulsárlón gletsjermeer in IJsland

Jökulsárlón is een grote gletsjerlagune en ligt vlak bij het Nationaal Park Vatnajökull. Om het nog interessanter te maken, is het water hier bezaaid met verschillende ijsbergen.

In het IJslands betekent Jökulsárlón letterlijk ‘gletsjerrivierlagune’. Het ontstond toen de Breiðamerkurjökull-gletsjer begon te smelten en in de Atlantische Oceaan stroomde.


De Jökulsárlón-lagune is het diepste meer van IJsland en ligt aan de monding van de kortste rivier van IJsland , de Jökulsárlón. Deze rivier is slechts 1500 meter lang en ligt ten zuiden van de Vatnajökull-gletsjer. De maximale diepte is 248 meter en het oppervlak meet 18 km² en is gevuld met ijsbergen van meer dan 1000 jaar oud. Deze rotsblokken behoren tot Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland.
Het uitzicht op de lagune is spectaculair. Je kunt zien hoe de drijvende ijsbergen door het water bewegen. Dit komt omdat de stroming van de rivier hen richting de Atlantische Oceaan duwt. De Atlantische Oceaan? Ja, de lagune is verbonden met de oceaan en daarmee zijn unieke kleur. Het meer bestaat uit zout water van de Atlantische oceaan en zoet smeltwater van de gletsjer.Het werd gevormd in 1934 toen de Breiðamerkurjökull-gletsjer zich begon terug te trekken.

Het beroemde meer is een echt bewijs dat er sprake is van opwarming van de aarde. Wetenschappers stellen dat "de gletsjers van IJsland sneller smelten dan ze kunnen herstellen". Dat betekent dat de smeltsnelheid, die meestal in de zomer plaatsvindt, substantieel hoger is dan het herstel tijdens de wintermaanden.


Sinds 1890 is de omvang van de IJslandse gletsjers met bijna 2.200 vierkante kilometer of 18 procent van hun oppervlak afgenomen. Dit is bijna zo groot als het Europese land Luxemburg.


De klimaatverandering blijft dit land beïnvloeden en het Jökulsárlón-gletsjermeer blijft groeien. Sinds het begin van de jaren zeventig is het in omvang verviervoudigd. Elk jaar smelt de gletsjer met 100 meter. Sterker nog: over 150 jaar zullen er in IJsland geen gletsjers meer zijn.


Hoewel deze glinsterende lagune er vanuit toeristisch oogpunt prachtig uitziet, zendt het feitelijk een zeer alarmerende boodschap uit dat onze planeet lijdt onder stijgende temperaturen. Skynews maakte hierover een mooie reportage : https://adventures.is/blog/icelands-melting-glaciers/#Komen deze beelden je bekend voor? Je hebt het misschien gezien in één of andere film.

Het is geen wonder dat de dromerige landschappen van IJsland filmmakers aanspreken. Dit land is in veel films een belangrijke setting geweest en de Jökulsárlón-lagune heeft de aandacht getrokken van veel audiovisuele regisseurs.


In de Jökulsárlón Glacial Lagoon zijn twee James Bond-films opgenomen: Die Another Day en Panorama to Kill For. Tomb Raider werd ook in deze lagune gefilmd.

Maar er zijn hier niet alleen films opgenomen, ook advertentiecommercials en muziekvideo's zoals I'll Show You van Justin Bieber, Holocene van Bon Iver en de videoclip voor Gerua uit de Bollywoodfilm Dilwale.


Een boottocht met een amfibievoertuig bracht ons nog korter bij de afbrokkelende gletsjer, wat ons nog indrukwekkender beelden bezorgde. Die grote, scherpe brokken dobberen doelloos over het meer, ze smelten en breken uit elkaar en daardoor ziet het meer er constant anders uit. Zodra de zon begint te schijnen, wordt het ijs blauwer dan blauw, wat voor een magisch effect zorgt. Onvoorstelbaar mooi!
Het meer herbergt verschillende zeevissen die hier vanuit de Atlantische Oceaan komen. Deze vissen trekken ook enkele honderden zeehonden aan voor hun maaltijden. Je vindt deze dieren zwemmend, langs de kust of rustend op een drijvende ijsberg.


Hoeveel prachtige foto’s en afbeeldingen je van de Jökulsárlón-lagune

ook mag gezien hebben, in het echt is het nog veel mooier.


Veel waterpret in IJsland!145 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page