top of page

Kliffen, grotten en rotsen bij Kynance Cove

Op het Lizard schiereiland in het graafschap Cornwall vind je één van de vele mooie baaien van Groot-Brittanië: Kynance Cove. Wetend dat in het Cornish' dialect Keynans zoveel betekent als 'ravijn' of 'inham', snap je meteen de naam van een plek die zonder twijfel tot het lijstje spectaculaire stranden van de Engelse South West hoort.De National Trust heeft het geluk eigenaar te zijn van dit bijzondere strand. Als wellicht één van de meest gefotografeerde en geschilderde locaties in Cornwall, zorgt het contrast tussen de donkere kronkelige rotsen, het witte zand en de turkooisblauwe wateren van Kynance Cove voor een adembenemend gezicht dat niet moet onderdoen voor de Caraïben.Het duurt echter even om het strand te bereiken, want je moet wel wat wandelen door prachtige velden en enkele kliffen afdalen. Twee wandelpaden leiden naar het strand, maar tijdens het hoogseizoen vraag je best aan de parkeerwachter welke route je moet nemen, afhankelijk van de het getij.


De grootte van het strand is dan ook sterk afhankelijk van de getijden. Zelfs bij een gemiddeld tij is slechts de helft van het strand te zien. Daarom kan je best altijd even checken hoe de getijdewerking er komende uren uit ziet om te vermijden dat je ingesloten zou geraken op één van de afzonderlijke strandgedeelten.De baai heeft veel massieve rotsen en spelonken zoals Asparagus Island met zijn groene kronkelige wirwar van rotsen. Het met gras bedekte eilandje - dat zijn naam dankt aan de wilde asperges die er groeien (Asparagus prostratus ) - is een echt pareltje.


Ook hier is de nodige voorzichtigheid wenselijk, want opnieuw is het een stuk waar je makkelijk afgesloten zou kunnen geraken. Tijdig naar het eiland trekken, of beter gezegd 'waden' met je broekspijpen opgerold, verzekert je van voldoende tijd om het eiland te ontdekken vooraleer het ingenomen wordt door veel andere toeristen én om droog en wel terug te geraken naar je vertrekpunt.


Het is alleszins een prachtige, pure en ietwat woeste plek om te bezoeken. Bij steviger wind beuken de golven krachtig op de rotsformaties in. Wie voldoende vroeg of laat op de dag deze plek bezoekt, krijgt het gevoel alsof je op een onbewoond eiland bent gestapt of minstens midden in een postkaartje staat.Wie toch eens een vakantie overweegt in the South West - de groene en idyllische punt van Groot-Brittanië die aan de zuidwestelijke zijde diep in de Atlantische oceaan steekt - moet zeker een ommetje maken langs Kynance Cove.Happy holidays ! 

VERENIGD KONINKRIJK - CORNWALL - KUST - NATIONAL TRUST

 


93 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page