top of page

Akketuuut, weg zijn wij naar het station van Racour

Ik wil België ontdekken…maar het is niet altijd gemakkelijk om verborgen schatten in België te vinden. Wanneer je op Google rondzoekt, kom je al snel bij de standaardplekjes die mijn tante Maria ook al kent. Ik wil iets anders. Ik wil verwonderd zijn. Enkel met de juiste gids kom je in pittoreske dorpjes als deze. Ga je mee naar Racour?
Op het meest zuidelijke puntje van het Hageland, tegelijk behorend tot Haspengouw en pal op de taalgrens met de provincie Luik ligt het dorpje Racour (Raatshoven) dat tot 1963 deelgemeente van het kanton Landen was. Helemaal op het einde van de Stationsstraat bevindt zich het Station Racour, een voormalig spoorwegstation op spoorlijn 147 (Landen-Tamines). Het station ligt echter niet op het grondgebied van de gemeente Racour, maar net over de gemeentegrens in Landen in Vlaams-Brabant.


Spoorlijn 147 was een strategische spoorlijn, waarlangs mensen, goederen, militairen in oorlogstijd… ‘grenzen overstaken’.Op 14 augustus 1967 verkocht het aankoopcomité van Mechelen de site met station aan de heer en mevrouw H. Uyttebroek en Ch. Jacquemijn. Later, eind 1988, kochten de huidige eigenaars, de familie Uytterhoeven-Pottel het stationsgebouw van weduwe Jacquemijn.

Het stationsgebouw werd grondig gerestaureerd en in 2001 geklasseerd als Vlaams cultureel erfgoed.

Naast het station staat het huisje van de piocheurs of spoorwegarbeiders. Vroeger gebruikten spoorwegarbeiders deze ‘barak’ om hun materiaal in op te bergen, om hun boterhammen op te eten of om zelfs te blijven slapen. Het geklasseerd gebouwtje van 3 meter bij 3 meter werd in 2015 volledig terug opgebouwd in houten vakwerk en metselwerk. Het is nu ingericht als een luxe trekkershut voor 2 personen.De directe omgeving van het treinstation - voormalige perrons, waar ze de wagons voornamelijk laadden met suikerklontjes -is nu een prachtige en bloeiende landschapstuin met een oppervlakte van 1,30 hectare.


Twee 100 jaar oude Taxus-bomen nodigen ons uit om het mooie landschap rond het treinstation te ontdekken.De 22 sycamore bomen gerangschikt in een rij langs de voormalige rails suggereren het perspectief van de voormalige spoorlijn.Op de gereconstrueerde spoorlijn op het station Racour heeft men twee M2-treinwagons geplaatst die tot 1990 op het Belgische spoorwegnet in dienst waren. Na het renoveren van de buitenkant van de rijtuigen en het opnieuw schilderen in hun oorspronkelijke kleuren werd de binnenkant omgebouwd tot comfortabele treinvakantiewoningen. Slapen in een oude trein? Dat kan. Hier wordt elke vertraging een feestje! Alle informatie over de vakantieverblijven vind je op de website https://www.stationracour.be/nl/

En ja….híer mag je lopen op het spoor!Er zijn diverse wandel- en fietspaden in de omgeving van Station Racour of ‘Landen-Zuid’ . De oude spoorlijn langs het station is omgevormd tot een fietspad dat aansluit op het netwerk van wandel- en fietsroutes in het Hageland, Haspengouw en Wallonië. Via het RAVeL-netwerk kan men vanuit Ramillies verder fietsen naar Namen of Tienen (lijn 142) of een prachtige fietstocht maken van Landen naar Ramillies (lijn 147).Het station van Racour is de ideale omgeving om te genieten van rust en een adembenemend landschap. Een prachtige ligweide voor het station geeft uitzicht op een glooiend landschap en biedt iedereen te kans om te picknicken of eventjes te verpozen tijdens de fietstocht. Voor ons is het 'Just a perfect Day' ☀️... om lekker loom languit te liggen in 't gras 😎.
Trek zodra het kan, er ook eens lekker op uit! Waarom dus niet naar Racour?39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page