top of page

Bloemenweelde in IJsland

Tijdens mijn rondrit door IJsland in de maanden juni en juli stond IJsland letterlijk en figuurlijk in bloei. Her en der bloeiden de planten uitbundig en zeker de lupines zorgden voor een mooi en levendig tafereel. In een land van water, vuur, ijs en machtige luchten zorgen ook bloemen dus voor heel wat kleur!


De paarse velden in het IJslandse landschap deden me soms denken aan een prachtig lavendelveld in Frankrijk. Want in IJsland is het meestal de paarse lupinesoort die je ziet - de Alaskaanse lupine (Lupinus nootkatensis). Deze variant toont zich dan ook als de meest resistente die het best gedijt op droge, ruwe bodems. Lupines hier in België vind je doorgaans in verschillende kleuren; paars, roze, rood, geel en wit.Wat je misschien niet weet, is dat de lupine ook voor medisch doeleinden gebruikt werd. Ævar Jóhannsson - een IJslandse arts - was de grondlegger van de zogenaamde Lupine-thee die nu al tientallen jaren wordt gedronken. Sommige mensen drinken de thee vooral voor een ​​goede vitaliteit en gezondheid, terwijl anderen het gebruiken na een ernstige ziekte om het immuunsysteem terug aan te sterken. De thee zou bovendien een licht bloedverdunnend effect hebben. Dus de lupine niet alleen als mooie en levendige, maar ook heilzame plant. Als je de lupine-thee wilt proberen, zal je toch eventjes naar IJsland moeten trekken, want in België is de thee niet te verkrijgen.


Een ander typische plant die mee het IJslandse landschap doet geuren en kleuren, is het Arctisch katoengras of éénarig wollegras (Eriophorum scheuchzeri). Het is een bloeiende plantensoort die voorkomt in de arctische toendragebieden van IJsland en andere soortgelijke delen van het noordelijk halfrond.


Het is een kruidachtige vaste plant die groeit in natte en drassige gebieden, en bekend om zijn typerende pluizige witte bloeiwijzen. Het lijken wel echt wattenbolletjes te zijn. Deze planten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de arctische toendra, want ze zijn van belang voor een verscheidenheid aan dieren.

Daarnaast kan je op de juiste plekken - en vooral ook het juiste moment - nog heel wat andere plantenrijkdom aantreffen. Om er maar enkele te noemen: zilverkruid, de bosooievaarsbek, de alpenhelm en het arctisch wilgenroosje. Zo zie je maar dat IJsland niet alleen voor mensen met interesse in geologie, vulkanen of het mariene wildlife verwend worden... Ook plantenliefhebbers komen er zeker aan hun trekken!


Geniet van de bloemenweelde in IJsland!


 

IJSLAND - PUUR NATUUR - BLOEMENPRACHT

 

139 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page