top of page

Bruggeskeswandeling in de 'wetlands' van het Gewestbos in Ravels

De mooiste manier om één van de grootste bossen van de Kempen te ontdekken, is… de pijlen van de Bruggeskeswandeling volgen. Een tien kilometer lange wandelroute in het waterrijke Gewestbos van Ravels. Meer dan twintig bruggetjes, door bos en heide, over greppels en beken wachten je op.Het Gewestbos van Ravels is gelegen in het noorden van de provincie Antwerpen, tegen de Nederlandse grens. Op de oude Ferraris landkaart (1770) toont dit gebied zich als ‘Bruyère de Raevels’, een uitgestrekt heidegebied met vennen en moerassen. In 1903 werd het gebied aangekocht door de Belgische staat om er bossen aan te planten. Vandaar ook de vroegere benaming 'Staatsbos Ravels' en sinds de staatshervorming 'Gewestbos Ravels'.


In het begin van de 20ste eeuw werd het gebied omgeploegd, genivelleerd en door een netwerk van grachten en sloten gedraineerd. De bedoeling van de overheid was een aantal nieuwe bebossingsmethoden toe te passen om zo ook de houtproductie op de Kempense zandbodem te verbeteren.Vandaag zijn deze Wetlands de stille getuigen van die experimentele periode in het begin van de 20ste eeuw.


Wetland is eigenlijk de Engelse naam voor 'drasland', wat een gebied aanduidt dat zich bevindt op de grens tussen land en waterrijk gebied. Vaak zijn het gebieden die nu eens staan onder water door opkomend water en dan weer droogvallen.


En geloof me, tijdens of kort na zeer nat weer, kan het zeer drassig zijn op sommige plaatsen - dat kon ik aan de lijve ondervinden.Waterdichte wandelschoenen zijn dus zeker je beste twee vrienden wanneer je je aan 100% off-road wandelplezier waagt in het Gewestbos in Ravels. Maar ... geen paniek: twintig houten bruggeskes houden je voeten droog! Zoals de naam van de wandeling doet vermoeden, passeren we tal van brugjes op ons pad doorheen een bos dat dooraderd wordt met vele greppels en beken.De route vertrekt aan het bezoekerscentrum Boshuis in Ravels en brengt ons al dadelijk over kleine kronkelende paadjes door een mooi gemengd bos.


Het Miezerige Paadje leidt ons langs 2 mooie vennen: Klotgoor en het mooie Kesseven. Hier werken ze aan een project van verjongen van de jeneverbes. Net zoals we ook eerder zagen tijdens onze wandeltocht door het stiltegebied in Zutendaal.Vervolgens passeren we een stuk drassig, onvruchtbaar land: het Kijkverdriet. De naam is ingegeven door de gedachte dat dit land zo troosteloos zou zijn, dat ‘de Heer, toen hij dit land schiep, er met verdriet naar keek’. Omdat het telen van grassen in nat gebied niet zo lucratief bleek als het oogsten op drogere en beter toegankelijke gronden, keek men na verloop van tijd wellicht inderdaad met verdriet naar de resultaten van al die vruchteloze inspanningen. Het Kijkverdriet heeft zijn naam dus zeker niet gestolen.Van het ven wandel je verder tot aan het Kanaal Dessel-Schoten. Je volgt het jaagpad naast het kanaal voor een kort stukje om daarna weer door het bos te wandelen.Ook de allerkleinste stappers worden hier en daar geanimeerd. Eén van de wandellussen doorloopt de Grave Ravenwandeling van 2,5 km waarbij allerlei vreemde wezens het pad kruisen om de weg aan te wijzen.Goed om te weten:
  • Gemeente: Ravels, provincie Antwerpen

  • Startpunt en parkeerplaats : Bezoekerscentrum Boshuis, Jachtweg 27, 2381 Ravels (nabij wandelknooppunt 84)

  • Afstand: 10 km

  • Bewegwijzering: rechthoekige witte bordjes met rode driehoek en pijl

  • Landschap: variatie aan bostypes, graslanden, heideveldjes en vennen

  • Ondergrond: volledig onverhard

  • Trek stevige wandelschoenen aan"In het bos is er geen wifi, maar je vindt er wel een betere connectie."


Veel wandelplezier. 

WANDELEN - BELGIE - KEMPEN

 

235 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page