Buon Ferragosto !

Het is vandaag feest in Italië! Op 15 augustus is het in Italië Ferragosto, één van de belangrijkste feestdagen. Dolce far niente - jawel - en uitgebreid tafelen zijn de hoofdactiviteiten voor elke Italiaan op deze dag.Op 15 augustus is het tevens de nationale feestdag en dat zorgt ervoor dat alle Italianen vrij zijn en het openbare leven vrijwel stil ligt. Zoals we gewend zijn van de Italianen wordt er deze dag vooral uitgebreid getafeld met familie en vrienden. Meestal is Ferragosto ook het hoogtepunt van de Italiaanse vakantie.


Ferragosto hebben we eigenlijk te danken aan de Romeinse keizer Caius Iulius Caesar Octavianus, beter bekend als keizer Augustus. Hij riep in het jaar 18 v. Chr. de zogenaamde Feriae Augusti uit : de rustdag van Augustus.


Een aantal jaren geleden maakte ik Ferragosto zelf mee op een camping op Elba. Vanuit de verschillende campers en tenten zeulden alle Italianen tafeltjes, vlaggen, lampjes, borden en glazen en vooral veel eten en wijn aan. 'De langste tafel' werd daar in een mum van tijd opgezet en zonder elkaar te kennen, schoven de vele Italiaanse families aan. Tot diep in de nacht werden uit volle borst talloze Italiaanse liedjes gezongen, telkens afgesloten met een vrolijke en vooral luide "Saluti!".Toch heeft deze 15 augustus net als hier ook een religieus kantje, want het is ook de dag dat de katholieken al sinds vele eeuwen Maria eren. In Antwerpen inspireerde dat trouwens om die dag als echte 'moederdag' te beschouwen, hetgeen daar tot de dag van vandaag nog steeds zo is. Een hopelijk zonnige, vrije dag is alleszins wat het voor ons allemaal blijft.


40 keer bekeken