Daar is de herfst : verwen je zintuigen!

Een boswandeling door een loofbos op dit tijdstip van het jaar is adembenemend voor je ogen met de gloed aan kleuren..., voor je neus door de kruidige en aardse herfstgeuren..., voor je oren door het knisperend tapijt van afgevallen bladeren waar je doorloopt... Niets wat je nu eigenlijk nog mag binnenhouden!

Op school hebben we allemaal geleerd dat de herfst op 21 september begint. Toch is daar een nuance op aan te brengen. De herfst begint meestal op 22 of 23 september omdat de zon dan precies boven de evenaar staat (het herfstpunt) waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Sterker nog, tot 2050 begint de herfst nooit op de 21ste.

2020 - 22 september

2021 - 22 september

2022 - 23 september

2023 - 23 september


Pak je jas, sjaal en laarzen of wandelschoenen, neem een ​​vriend (of harige viervoeter) mee en ga naar buiten voor je favoriete wandelpad of breng wat tijd door met het verkennen van een nieuwe omgeving.


Ben je op zoek naar een haalbare wandeling in een natuurgebied - veraf op vlakbij - dat je nog niet kende, check dan zeker eens de website van www.natuurpunt.be .Een grote aantrekkingskracht van de herfst voor iedereen is het veranderen van kleuren van heldergroen naar verschillende warmere tinten. De herfst barst letterlijk van kleur met bontgekleurde bomen en blaadjes in het landschap. De vlammende kleuren geel, oranje en rood hebben een positieve invloed op het gemoed.Naast de overvloed aan kleur, is het bewezen dat herfstwandelingen net helpen bij het bestrijden van lagere energieniveaus waar mensen nogal eens last van hebben bij de overgang van zomer naar winter. Sommige mensen voelen zich somber wanneer de blaadjes vallen en de dagen korter worden, maar regelmatige herfstwandelingen hebben een positief effect op je lichaam en mentale gezondheid. De combinatie van wandelen, de frisse lucht en de opname van vitaminen D verhoogt immers de serotoninespiegel (het 'feel-good' hormoon), wat een goed tegengewicht vormt voor de traditionele herfst- en winterblues.


Ik voel me alleszins gelukkiger, gezonder en rustiger na een verfrissende herfstwandeling. Niet alleen helpen de verse lucht en lichaamsbeweging om me op te vrolijken, de natuurlijke kleuren om me heen helpen me ook om me meer ontspannen te voelen.


Herfst, bos en wandelen. De combinatie van die drie zorgt er onherroepelijk voor dat je paddenstoelen in alle soorten, formaten, kleuren en geuren op je weg gaat tegenkomen. Door regen en ochtenddauw worden de op de grond gevallen bladeren drassig en vochtig en geven ze een prachtig parfum af. Het zijn in zekere zin de 'fotomodellen' bij uitstek in een herfstbos!

Op een grote paddenstoel

Rood met witte stippen

Zat kabouter Spillebeen

Heen en weer te wippen

Krak, zei toen de paddenstoel

Met een diepe zucht

Allebei de beentjes

Hopla in de lucht

Stevig wandelen verhoogt helpt je tenslotte - en passant - ook fitter te worden, verlaagt je bloedsuikerspiegel na het eten, verbetert de spijsvertering en voorkomt dat je je minder snel moe voelt. Als je slechts 30 minuten stevig doorstapt, verbrand je al tot 150 calorieën - ... meer dan de helft van een gemiddelde chocoladereep! Hoewel het exacte aantal calorieën uiteraard ook afhangt van je lichaamsgewicht, leeftijd en conditie, is één dinge absoluut zeker: wandelen is een goede en gezonde zaak.


Dus hoog tijd om je wandelschoenen aan te doen en eropuit te trekken voor een fikse herfstwandeling. Neem je fototoestel mee en adem de herfst in en uit. Wedden dat je voluit zal genieten?