top of page

Een glimp van een vernissage. En een auto.

Afgelopen weekend werd ik uitgenodigd voor de vernissage van Gui Keunen en Lieve Haels in de Volvo Celis showroom in Sint-Truiden. En daar zeg je als kunstliefhebber natuurlijk geen nee op.


Kunsttentoonstellingen, exposities en opendeurdagen stonden voorbije 2 coronajaren op een laag pitje, dus de 'goesting' voor nog eens een keer een vernissage was er zeker. Een showroom van een autogarage biedt daartoe zeker en vast een apart decor.


Wist je trouwens dat van de Franse term 'vernissage' het door ons allemaal vaker gebruikte woord 'vernis' werd afgeleid? En da's geen toeval, want op een 'vernissage’ van de expositie was het destijds net de bedoeling dat de kunstenaar nog de laatste hand zou leggen aan zijn kunstwerken door ze ter plekke te gaan ... vernissen.


Een mooi gebaar maar niet echt praktisch. Tijdens zo’n opening liepen natuurlijk overal mensen. Neerdwarrelende stofwolken bleven gretig hangen op de net gelakte schilderijen. Om het nog maar niet te hebben over de geur - die vernisgeur zal ook niet altijd prettig zijn geweest en uit verhalen van weleer zou moeten blijken dat die geur nogal eens ingreep op de adem van dames met ingesnoerde korsetten die daardoor af en toe tegen de vlakte gingen...


Tot zover la petite histoire, want dat is alleszins van lang vervlogen tijden. Vandaag de dag lees je nog wel eens dat mensen worden uitgenodigd voor een ‘vernissage’ in een galerie, maar er zal dan geen vernislaag meer worden aangebracht.


In de toonzaal van Volvo-garage Celis in Sint-Truiden hebben heel wat auto’s tijdelijk plaats geruimd voor schilderijen en beeldhouwwerken. En dat loont de moeite, want de tentoongestelde kunstwerken komen zeker tot hun recht in deze aparte setting.Gui Keunen uit Gierle (Lille) en Lieve Haels uit Zepperen (Sint-Truiden) - de twee kunstenaars die hier tentoon stellen - hebben de kunstmicrobe beiden al heel wat jaren flink te pakken.


Gui Keunen is een beeldhouwkunstenaar die evolueerde qua materiaalgebruik van oorspronkelijk terracottabeelden naar het maken van beelden in materialen zoals brons en klei. Gui zijn werken hebben een eigen typische stijl, expressief, figuratief met een vleugje humor dat soms zelfs uitdeint tot een lichte ironische ondertoon.Lieve Haels daarentegen is dan weer geen onbekende in Zepperen. Haar werken zijn te bewonderen in de wachtzaal van de dokterspraktijk van haar echtgenoot. Een schilderstijl die zich toont met de golvende bewegingen, verdikkingen en terugkerende kleine accenten. Haar keuze van het kleurenpallet bepaalt de sfeer die ze wil overbrengen in het doek. Al haar schilderijen zijn uniek, want van ieder doek is er maar één.In aanwezigheid van de kunstenaars werd het startschot gegeven voor de vernissage in de gebouwen van Volvo Sint-Truiden. Onder het genot van een drankje en bijzonder lekkere hapjes verzorgd door 'Het Kookatelier' van Jeroen Bleus (nog talent uit Zepperen, maar dan op het culinaire front), kon het bewonderen van de kunstwerken aanvangen...Ruim twee maanden lang zullen de twee lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen in de showroom. Naast de kunstwerken kunnen kunst/autoliefhebbers tegelijk natuurlijk ook de mooie bolides van Volvo bewonderen.


Het opzet van kunst op een bijzondere - niet voor de hand liggende locatie - is origineel en sluit ook aan op de toenemende trend van 'beleving'. In tijden waar veel meer digitaal gebeurt en het moeilijker wordt mensen nog de deur uit te krijgen, is een initiatief als "Celis goes Art" niet onbelangrijk. Het brengt verschillende zaken bij elkaar, zodat een bezoekje meteen een 'multi-purpose-trip' dichtbij huis kan worden: genieten van kunst én misschien ook meteen een blik op je volgende wagen werpen?


Iedereen is er sowieso van harte welkom. Vandaag - en komende 2 maanden - kunst, maar nadien kan het net zo goed een muziek- of sportgebeuren zijn, waar eens mee uitgepakt zal worden.Veel kijkplezier! 

KUNST - VOLVO - VERNISSAGE

 

116 weergaven

Comments


bottom of page