Festa della Donna

Het is weer zover, 8 maart komt eraan. Internationale vrouwendag. Een dag met heel wat geschiedenis, maar in Italië zeker ook een dag waarop alle dames mogen worden verwend. Tijdens het Festa della Donna rekenen alle vrouwen op een bosje mimosa of - wie weet - zelfs een klein cadeautje. Niet alleen mannen geven die dag cadeautjes, maar ook vrouwen onderling aan elkaar. Collega’s, zussen, vriendinnen, moeders en dochters: 8 maart is een dag vol onderlinge solidariteit.De gele mimosa-bolletjes zijn die dag alomtegenwoordig en absoluut hét symbool voor vrouwendag. Niet toevallig is de mimosa een plant die na de grijze, donkere winter als één van de eerste planten kleur geeft in de lente. De mimosa is een sterke plant met kwetsbare bloempjes. Eind februari of begin maart zie je in Noord-Italië en vooral Ligurië zo grote gele vlekken verschijnen tussen het groen.


De mimosa is trouwens eigenlijk een plant die haar oorsprong vindt in het verre Australië en via zeevaarders een paar eeuwen geleden in Italië terecht kwam. Doorheen de tijd zijn mimosa's naast bomen die gewoonlijk in Italië worden gekweekt, ook 'wilde' planten geworden.


"8 marzo. Uomini, oltre alle mimose portate anche il rispetto."


Giuseppe Donadei

[vrij te vertalen als: 8 maart, een dag waarop mannen naast een bosje mimosa ook hun respect tonen]


De historiek van 8 maart gaat terug tot 1908. Toen gingen in New York en Chicago duizenden textielarbeidsters aan het staken om de slechte en gevaarlijke omstandigheden aan te klagen waarin ze hun werk moesten verrichten. Het zou het begin zijn van een veel ruimere en zelfs wereldwijde beweging die eerlijke rechten voor vrouwen op vlak van verloning en werkomstandigheden, maar ook inspraak in de werkorganisatie najaagt.


Sinds 1910 is 8 maart erkend als internationale vrouwendag. La Festa della Donna wordt in Italië gevierd sinds 1922. Hoewel het daar nog steeds een dag is om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor vrouwen, is ook het feestelijke element niet ver weg. In niet-corona tijden trekken die avond dames er samen op uit, om gezellig uit eten te gaan en een feestje te houden. Naarmate de avond vordert, rollen de grappen over mannen steeds vlotter over de tafel. Zoals deze: "Sapete perchè Dio creò prima l'uomo poi la donna?....Perchè sbagliando s'impara..." Of dus: "Weet je waarom God eerst de man schiep en toen pas de vrouw? ... Door te proberen kan je leren…"In België wordt het Festa della Donna niet echt gevierd, al kan je het wel eens opmerken in Italiaanse restaurants. In Italië zou er naar verluid een stripper bij zo'n avondje uit horen, maar of ze zulk gebruik in onze restaurants er zomaar bij durven nemen, is zeer de vraag.


Ik hou het voor de veiligheid maar bij vele gelukwensen aan alle vrouwen die ik ken:

A te, bimba,

a te, ragazza,

a te, figlia,

a te, innamorata,

a te, sposa,

a te, mamma,

a te, nonna,

a te, donna:


Auguri!


39 keer bekeken
<