Fietsen langs Kempense kanalen in onze staycation

"Staycation" : het woord van de zomer van 2020. Het is de samenvoeging van “stay” (verblijven) en “vacation” (vakantie). Je hebt het wel door: het woord wil zeggen dat je thuis op vakantie gaat! En net zoals zovelen onder jullie zagen we onze reisplannen in het water vallen en kiezen we nu dan ook maar voor een vakantie in eigen omgeving.


Vandaag ontdekken we tijdens onze fietstocht de wijde omgeving van Kempense meren en kanalen, vertrekkend van aan de abdij van Postel. Uiteraard zijn de abdij op zich en de omliggende bossen top om eens een namiddag te gaan wandelen. Vandaag kiezen wij echter voor een ruimere dagfietstocht langs de meren, kanalen en dennenbossen van Dessel, Mol en Balen. Het vlakke Kempenlandschap zorgt voor vele makkelijk toegankelijke fiets- en wandeltrajecten.Op onze tocht langs het kanaal van Beverlo houden we zo halt in Wezel bij Balen, langs een prachtige brug. Maar zeg niet zomaar ‘brug’ tegen de legendarische Nyrstar-brug! De groene ophaalbrug geeft al sinds eind 19e eeuw toegang tot de zinkfabriek van Nyrstar maar is misschien ook door jou gekend dankzij de film ‘Groenten uit Balen’, waarin o.a. Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw en Veerle Dobbelaere te zien zijn. De film vertelt het verhaal van de staking van 1971 in de Balense zinkfabriek van Vieille-Montagne. Alleszins een knap staaltje van industrieel erfgoed dat vraagt om gefotografeerd te worden.Verderop onze fietstocht passeren we nog een andere bekende brug uit de omstreken: de dubbele Baileybrug. Het is één van de laatste bijna 100% originele Baileybruggen in Europa uit WO II. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de oorspronkelijke brug in Postel opgeblazen. Bij het bevrijden van ons land hebben de Engelsen echter in een mum van tijd een nieuwe militaire brug geplaatst - de Baileybrug - die tot vandaag nog elke dag haar diensten bewijst. Eigenlijk zijn dit zeer lichte bruggen die worden samengesteld uit segmenten die met (stevige) mensenkracht te tillen en te verbinden zijn. Nochtans waren ze veilig en sterk genoeg om bv pantservoertuigen de oversteek te doen maken. Terwijl je erover fietst, hoor je de houten dwarsbalken mee denderen en denk je toch ook even aan die moedige soldaten van weleer.

Bij het fietsen in de wijde omgeving van Postel is het water nooit ver weg: plassen, waterwegen en kanalen vormen bijna continu mee het decor. Bij zonnig weer is het dan ook heerlijk fietsen langs de oevers van deze waterwegen. Afwisselend doorkruisen we ook prachtige bos- en heidegebieden waar je met de auto nooit komt.Tegen het einde van onze fietstocht laten we ons verleiden door havencafé Port Aventura. Het ligt tegenover het provinciaal domein Zilvermeer in Mol en is een jachthaven aan een grote oude zandput midden een uitgestrekt bos- en natuurgebied tussen Sluis en Postel. Terwijl op de achtergrond een exotisch muziekje speelt zorgen het juiste drankje en een verfrissend briesje voor op-en-top vakantiesfeer. De laatste kilometers richting Postel zullen nog even moeten wachten, maar dat vinden we op deze manier echt niet erg. Santé!42 keer bekeken