top of page

Geothermische gebieden in IJsland

Hoe gek is het om de aarde levend te zien - ademen, borrelen, stomen, koken! Op IJsland kan dat allemaal. We weten dat IJsland het land van vuur is. En als je het geluk hebt een echte uitbarsting en brandende lava te zien - want vulkanen barsten van tijd tot tijd uit in IJsland - dan heb je pas echt geluk. Maar ook als je IJsland bezoekt op een moment dat er geen echte vulkanen uitbarsten, dan heb je nog steeds de mogelijkheid om een 'levendige' aarde te zien!Het geothermische gebied van Hverir in het noorden van IJsland is één van de meest buitenaardse plekken waar je je verbonden voelt met de kracht van de planeet. Het is een gebied vol modderbaden die voor je ogen koken, zwavelgassen die uit de kleurrijke grond in de lucht stomen. Zeker een super unieke plek! Aan de voet van de vulkanische berg Namafjall niet ver van het Myvatn-meer, toont het geothermische gebied Namaskard onder meer kleurrijke zwavelhoudende modderbronnen, stoomopeningen, gebarsten modder, fumarolen en een kaal oranjerood landschap.Om het lezen van dit artikel te vergemakkelijken, kun je hier naar de uitspraak van Hverir luisteren.


We genoten van het landschap. Hier en daar ontsnapte stoom uit de grond. Onderweg zijn we verschillende keren gestopt om wat foto's van de omgeving te maken en ook om een ​​modderpoel van rond de 100 graden te bewonderen.


Deze foto's zeggen meer dan duizend woorden en als de andere toeristen er niet waren geweest, had ik het gevoel gehad dat ik op een andere planeet was beland.Een heel mooi deel van IJsland, wat helaas vaak wordt overgeslagen is de Reykjanes Peninsula. Ondanks dat iedereen in dit gebied landt met het vliegtuig, wordt er meestal meteen naar Reykjavik gereden.


Op Reykjanes vind je verschillende geothermische gebieden die echt de moeite waard zijn om te ontdekken. Gunnuhver is er één van. Hier stijgt stoom op uit de aarde, en vind je IJslands grootste modderpoel. Wat Gunnuhver extra bijzonder maakt is dat de hotspring hier voor 100% uit zeewater bestaat.


Er zijn twee wandelplatforms vanuit waar je de stomende bron goed kunt bekijken, maar het blijft wel opletten geblazen, de temperatuur van de stoom en/of modder kan oplopen tot wel 300 graden!
Seltún Geothermal Area is slechts een deel van het veel grotere geothermische gebied, Krýsuvík, gelegen op het schiereiland Reykjanes, IJsland. Ik ben verrast hoeveel het gebied op een maanlandschap lijkt. Met rood, enigszins buitenaards grind, stomende openingen, borrelende modderpoelen, fumarolen en warmwaterbronnen. De houten wandelpaden rond de bronnen zorgen ervoor dat we goed kunnen observeren, terwijl verschillende educatieve borden informeren over de geothermische effecten die hier aan het werk zijn.


De sedimenten die door zulke hete poelen naar boven worden gebracht, variëren in kleur van rood, oranje en groen. De reden voor deze geothermische activiteit hangt samen met de ligging van het gebied in de breuklijn van de Mid-Atlantische Rug (de plek waar aardplaten uit elkaar bewegen en nieuwe aardkorst naar boven komt), dwars over het schiereiland Reykjanes.


Zulke geothermische fenomenen zijn alleszins meer dan de moeite waard voor een reis naar IJsland. Even het gevoel hebben om dicht tegen de kern van de aarde te komen, dat is een absolute aanrader!


Wil je dit ook wel eens zien... slechts 1 advies: ga snel inpakken! 

IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden

 

161 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page