top of page

Groeten uit Zierikzee!

Zierikzee is een kleine Nederlandse stad aan de Oosterschelde met een grootse geschiedenis. Binnen het compacte stadshart met zijn oude stadsmuren, vind je maar liefst 568 historische monumenten! Wandelen door Zierikzee voelt dus echt alsof je in een openluchtmuseum bent.


Overal waar je kijkt, zie je prachtige monumenten. Enkele van de bekende monumenten zijn het Gravesteen, het Burgerweeshuis en de Sint-Lievensmonstertoren. Zoek niet naar de onnoemelijk grote monumenten. Verdwaal in plaats daarvan in oude geplaveide straten en vind er her en der kleinere, maar unieke monumenten. Van de haven tot de pleinen: voor wie een rustige, gezellige dag wil doorbrengen of eens een kleine extra uitstap vanuit zijn verblijf aan de Zeelandse kust wil maken, is Zierikzee is een perfecte aanrader.Als je eenmaal door de stadspoorten bent gelopen en door de smalle geplaveide straatjes vól winkeltjes en restaurants dwaalt, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe men hier vroeger leefde. Ik neem je mee op een tocht door Zierikzee en een eerste glimp op wat het te bieden heeft!


We starten onze wandeling aan de Varreput, vlak voor de Dikke Toren. Dit was vroeger een belangrijk punt voor de lakenindustrie en die put diende om de stoffen te spoelen. Nadien werden de stoffen op 'ramen' gespannen om te drogen in de straten van Zierikzee. De naam Raamstraat refereert daar nog naar.


Zierikzee was zeker en vast gekend voor de lakennijverheid en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de eigen 'business' werd beschermd, onder meer door een invoerverbod van vreemde lakens. Toch waren er - een beetje soms zoals nu bij grote handelsverdragen tussen landen - ook uitzonderingen. Zo werd een uitzondering gemaakt voor doorvoer naar Noorwegen, Pruisen en elders, zolang de stof maar in Zierikzee geverfd, geschoren of gerokken werd. In latere tijden bleef de Varreput bestaan, maar zou het vooral gebruikt worden als brandput, waterreservoir en drinkplaats voor dieren.Een beetje verder steekt de Sint-Lievensmonstertoren - in de volksmond ook wel de 'Dikke Toren' genoemd - maar liefst 62 meter in de blauwe lucht. Wie het aankan (of aandurft) om bijna 300 treden te stijgen, wordt boven beloond met een onmetelijk wijds uitzicht op de smalle straten, daken en het platte ommeland. Tel de treden en je komt erachter dat er een verschil zit in het aantal treden naar boven (281) en naar beneden (279). De vrijstaande kerktoren was ooit verbonden aan een kerk die afgebrand is en de toren zelf is nooit echt voltooid (een beetje zoals de Sint-Rombouts toren van Mechelen).

Die afgebrande kerk, daar valt ook nog iets over te vertellen. Oorspronkelijk gebouwd tussen 1470 en 1525 brandde de kerk af in 1832. Een 'Nieuwe kerk' werd uiteindelijk voor de derde keer terug opgebouwd in neoclassicistische stijl. Op het plein is dit goed te zien.

Rechts naast de kerk staat trouwens een paardenkastanjeboom uit, jawel, 1848. Deze oude kastanje heeft zelfs de watersnoodramp in 1953 overleefd. Ook een natuurlijk element in Zierikzee maakt zo mee het erfgoed uit.


Terug naar de bebouwing komen we uit bij de Nobelpoort, één van de drie overgebleven stadspoorten van Zierikzee. Een zekere mijnheer Nobel liet deze poort in het midden van de 14e eeuw voor zijn twee dochters laten maken. Blijkbaar zou er wel wat geruzie zijn geweest tussen de 2 zussen, waardoor één van de spitsen van de poorttoren krom zou zijn en meer deelvlakken (facetten) zou tellen dan de andere...

Van zo'n stadsbezoek krijg je natuurlijk vroeg of laat dorst en dan biedt café 'De Gekroonde Suikerbiet' een ideale halte. Het café werd in november 2017 door Misset Horeca - een belangrijk horecamagazine - uitgeroepen tot "het beste café van Nederland". Uit het juryrapport kwam onder andere naar voren dat De Biet zijn gasten 'het complete plaatje' voorschotelt en op die manier een schoolvoorbeeld is voor wat een café hoort te zijn. Dit moesten we dus aan den lijve ondervinden.

Het café is gelegen aan de nieuwe haven van Zierikzee Het is een veelzijdig café kent met een warme sfeer, waar je zowel de 'locals', stamgasten, jong, oud als toeristen ziet genieten. Alle dagen van de week kan je hier terecht voor een goede kop koffie of heerlijk gebak waarna het zich rond etenstijd tot volwaardig restaurant omvormt - misschien tijd voor een Bietburger? In de late uurtjes biedt het nog vertier als sfeervol bruin café. Wil je het zelf ook eens proefondervindelijk ervaren, slechts één adres: Nieuwe Haven 141 in Zierikzee.


Vanop het terras heb je alleszins een perfect zicht op de boten die de haven binnenvaren en liggen aangemeerd. Zierikzee was vroeger één van de havens waar vrachten met (suiker)bieten werden geladen. Het café dankt zijn naam niet toevallige dan ook aan dit bietentransport en dateert uit 1873.

Café de Biet staat in het bijzonder bekend om zijn uitgebreide selectie bieren. Er staat je een groot assortiment (speciaal)bieren te wachten waarvan verschillende bieren worden getapt uit de fraaie bierpomp, een exemplaar dat dateert uit begin vorige eeuw. Met een wisselende keuze uit minimaal 10 bieren van de tap en een trotse Cum Laude ambassadeur van Orval blijft dus ook de bierliefhebber zeker niet in de kou staan!


Een dagje Zierikzee - of waarom meteen geen twee?


 

ZEELAND - NEDERLAND - OOSTERSCHELDE - ZIERIKZEE

 38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page