top of page

Herfst in de Moezelvallei

De Moezel is het gebied waar ze de beste Rieslings maken, waar ze de steilste wijngaard van Europa hebben en waar talloze wandelmogelijkheden zijn. Ze hebben heerlijk eten en zeer lekkere wijnen. Maar het meest indrukwekkend is de verkleuring van de bladeren. Dit is waarom ik deze herfst aan de Moezel wou zijn!Als een blauw lint baant de rivier de Moezel zich een weg tussen Trier en Koblenz door één van de mooiste rivierdalen van Duitsland. Op sommige plaatsen lijken de terrasvormige wijngaarden bijna tot aan de hemel te rijzen. De gedachte dat dit misschien een toeristische trekpleister voor senioren is moet je eventjes loslaten want dit is de ideale bestemming voor mensen die houden van natuur, leuke wandelingen en een lekker glaasje wijn. Te midden van wijngaarden, schilderachtige dorpjes en de slingerende Moezel bevinden zich zeer mooie wandelroutes.Een overnachting in de Moezelstreek kan positief bijdragen aan je vakantie, daarom dat ik je kan aanbevelen om te overnachten in het stijlvol bewaard gebleven en typisch moezelhuis "Landhaus am Ufer" in Traben-Trarbach. Dit landhuis, uit het begin van de vorige eeuw, is gelegen op een charmante en rustige locatie aan de rivier de Moezel. Op hun website https://landhaus-am-ufer.de/ vind je alle gegevens om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van een aangenaam en ontspannen verblijf.Moezel? Dan denk je meteen aan de wijn, toch?! Alles in de Moezelstreek staat dan ook in het teken van wijn. Ontelbare wijngaarden liggen langs de hellingen van de vallei. Grote witte letters vertellen ons telkens in welke regio we zijn. Terwijl in de wijndorpen alles in het teken staat van de verwerking van de edele druiven en de geur van vers geperste most door de wijngaardhuizen trekt, genieten wij van het uitzicht op de wereldberoemde Moezel. Tussen de steil glooiende wijngaarden vind je een uniek kader om heerlijk in te wandelen!
De herfstzon verwarmt dit jaar niet alleen de rode en gouden wijnbladeren maar tevens onze ziel en brengt ons naar een adembenemende natuurlijke landschap. Als ik vanop de heuvels naar beneden kijk, ziet het landschap eruit als een felgekleurd tapijt in alle tinten oranje, rood, groen en geel. Voor mij is de herfst mijn favoriete tijd van het jaar om te wandelen. Het kleurrijke landschap maakt alles net dat tikkeltje specialer.
Als wandelaars kunnen we de benen van onder ons lijf wandelen in dit mooie rivierlandschap. De Moezelcamino, onderdeel van de Jacobsweg naar Santiago de Compostela, brengt je van Koblenz naar Trier over een afstand van ongeveer 180 kilometer.. Door de gele Sint-Jakobsschelp op een blauwe achtergrond te volgen wandelen we door een adembenemend landschap dat ons verrast door zijn diversiteit en schoonheid. ‘What goes up, must come down’ is een beetje het motto van deze wandeling. De ene heuvel volgt de andere op, maar onze kuiten zijn blij met de beweging.De Moselsteig: een trail van 375 km en 24 etappes nam ons dan weer mee langs andere mooie plekjes . Een zeer goede bewegwijzering, mooi onderhouden paden en enkele kuitenbijters bracht ons naar panoramische uitzichten, magische bossen en feeërieke rotsen die ons doen denken aan het Mullerthal in Luxemburg.De Moezelvallei is ook de bakermat van de Duitse wijnbereiding . De wijncultuur hier gaat terug tot de Romeinse tijd. Tot op de dag van vandaag worden in de Moezel enkele van de beste Rieslings van het land geproduceerd. Dus als je geniet van een goed glas wijn, zoals wij, voel je je hier meteen thuis.


De Moezel is het oudste en misschien wel het meest bijzondere wijngebied van Duitsland. Wat het zo bijzonder maakt, zijn de steile hellingen van de vallei waar de wijnstok wordt verbouwd. Meer dan de helft van de Moezelwijngaarden ligt op hellingen van meer dan 30 (en in extreme gevallen tot 70) graden.
Het maken van wijn in dergelijke omstandigheden vereist veel hard handwerk. En deze niet-aflatende toewijding en vastberadenheid vertaalt zich onvermijdelijk in de kwaliteit van het eindproduct. Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele van de meest prestigieuze Duitse wijnen uit de Moezelvallei komen. De onbetwiste koning van de Moezelwijn is de Riesling, en sommige regionale Rieslings zijn internationaal bekend.


Dat wil alleen maar zeggen dat geen reis naar de Moezel compleet is zonder een aantal van de lokale wijnen te proberen.


Een wandeling door het middeleeuwse stadje Bernkastel Kues. wilden we ook niet missen.

Het absolute hoogtepunt is het middeleeuwse marktplein met zijn 400-jarige geschiedenis - het ene vakwerkhuis nog mooier dan het andere. Of het nu het renaissancestadhuis, de Spitzhäuschen, het huis van Heinz of de St. Michaelsfontein is - het marktplein schittert in al zijn pracht.


Waarschijnlijk het meest gefotografeerde en tevens oudste vakwerkhuis in Bernkastel is de Spitzhäuschen. Het is gebouwd in 1416, toen nog even hoog en scheef als nu - in die tijd moest je belasting betalen over de bebouwde kom. Tegenwoordig is de Spitzhäuschen de thuisbasis van een wijnbar.Of het nu gaat om geslaagde wijnen, prachtige landschappen, een rijke geschiedenis of een ontspannen sfeer, de Moezel heeft alles om je vakantie echt onvergetelijk te maken.

Het gezegde "de tijd vliegt als je plezier hebt" klopt zeker en vast aan de Moezel.


Geniet van de laatste zonnestralen aan de Moezel !

107 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page