Het Land van Herve

Voor ons als levensgenieters, liefhebbers van lekker eten en verkenners van nieuwe horizonten staan er vandaag een wandeling in het Land van Herve én de proeverij van enkele heerlijke lokale producten op het programma. Ah, oui...Aan de grens met Nederland en Duitsland, geprangd tussen de Vesder en de Maas, toont de provincie Luik zich met het Land van Herve van haar mooiste kant. Een uitgesproken heggenlandschap met hagen, weiden, solitaire bomen; een groen decor voor heel wat bijzonder erfgoed. De geplande flinke wandeling van een 11-tal km - ook andere kortere varianten zijn mogelijk - start aan de cisterciënzerabdij Val-Dieu of Godsdal.


De abdij werd in 1216 gesticht en had op haar hoogtepunt een omliggend landgoed van maar liefst 1000 hectare! Doorheen de eeuwen kende de abdij periodes van voorspoed, maar moest het anderzijds ook plundering, brand en leegstand ondergaan. Rond 1844 vestigden er zich opnieuw monniken en werd het een priorij waar nog tot 2002 monniken gehuisvest zouden blijven.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de abdij trouwens een toevluchtsoord voor mensen op de vlucht voor de Duitse bezetter. Twee paters die actief waren in dit verzet, maar hierop werden betrapt, bekochten dit in 1943 met hun leven. Ze werden door de Gestapo gefusilleerd - de gedenksteen in de abdijkerk brengt nog steeds hulde aan hen.


Naast een bewogen geschiedenis heeft de Abdij van Val-Dieu haar succes zeker ook te danken aan de oude molen die in 1711 werd omgebouwd tot brouwerij en ... het ter plaatse gebrouwen bier. Ook wie eerder bourgondiër is, heeft dus zeker een reden om richting Val-Dieu te trekken!Vlakbij de abdij ligt het gelijknamige natuurreservaat Val-Dieu. Dit reservaat van zo'n 7,5 ha werd in 2011 opgericht door de regionale Natagora Pays de Herve (Natagora is zowat de Waalse tegenhanger van wat in het Vlaamse landsgedeelte 'Natuurpunt' doet).


Al van bij de start van de 11 km lange wandeling komen we in een wisselend heuvelachtig gebied met bebossing, weiland en fruitbomen. Het landschap is bijzonder groen en wordt gekenmerkt door een glooiend lappendeken van kleine, open percelen die worden afgeboord met natuurlijke hagen en hier en daar wat bomen. Het Land van Herve is op die manier een typevoorbeeld van wat men een bocagelandschap noemt.


Het bijzondere van de solitaire fruitbomen in het Pays de Herve vindt trouwens zijn oorsprong in de 16e eeuw toen boeren zich op de fruitteelt stortten om niet langer zoveel belasting op granen te moeten betalen. Wie goed kijkt, zal soms het landschap herkennen dat ook op de potjes Luikse siroop te ontwaren valt.Het reservaat toont naast de weilanden, hagen en bomen ook een insectenhotel, een zwaluwtoren, een rietveld, een vijver met uitkijktoren en boomgaarden met appel-, peer-, pruimen- en kersenbomen. Onderweg word je getrakteerd op prachtige en weidse uitzichten over het hele Land van Herve. Zo ook ter hoogte van de oriëntatietafel aan de Knuppelstock: een massieve uit blauwe steen uitgehouwen tafel waar je het reliëf en uitzicht rondom kan zien en ... voelen. Ook hier zijn de restanten van Wereldoorlog 2 niet ver weg, maar het is toch vooral het enorme panorama die er voor ons een ideale picknick-plek van maakt op een lentedag.


Het wordt een gevarieerde wandeling met klimmen en dalen, maar vooral ook vaak door weiden, waarbij je de hekjes passeert die typisch zijn voor het Land van Herve. Op sommige plekken ontvouwt het landschap zich op een manier die de Anglofielen onder ons zich ongetwijfeld in Devon, Cotswolds of andere groene plekken van Engeland doet wanen. Zoveel schoons, zo dichtbij huis.De wandeling leidt ons verder naar beneden in de vallei van de Bel. De Bel is een zijrivier van de Berwijn die pal aan de Abdij van Val-Dieu samenkomen. Het geluid van kabbelend water doorheen de wandeling is nooit echt veraf en ook dat maakt de wandeling meer dan compleet.Na de wandeling biedt de binnenkoer van de abdij nog even een aangename oase van rust en verpozing. Dankzij het winkeltje van de abdij is er bovendien de mogelijkheid om met grote ogen en de nodige honger en dorst ook enkele typische streekproducten te vinden. Val-Dieu, Aubel en het Land van Herve zijn immers gekend om de lekkere Hervekaas, de stroop én uiteraard het abdijbier. Ideaal om bij thuiskomst na te genieten en de innerlijke mens nog te belonen voor het wandelwerk.Geprikkeld om ook het Land van Herve te ontdekken? Neem zeker een kijkje op Pays de Herve en stippel zelf een daguitstap of wandeling uit.En route, zou ik zeggen!WANDELEN - GEZONDHEID - BELGIE - LAND VAN HERVE - VAL DIEU