Het middeleeuws kasteel van Reinhardstein

Op een boogscheut van de Hoge Venen, ergens tussen Ovifat en Robertville, ligt het kasteel Reinhardstein. De burcht lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen en is een heerlijk plaatje om in het vizier te hebben tijdens een wandeling in de Oostkantons.Het kasteel op de wandelroute (6 km) is letterlijk een 'toppertje'. Het is de hoogst gelegen burcht in België. Deze burcht Reinhardstein ligt midden in de bossen, in de vallei van de Warche en is met zijn fotogenieke ligging ook de filmset geweest voor de films Anubis en Het Pad der 7 Zonden. Het pad dat je aflegt om tot aan de burcht te geraken is trouwens niet zo slecht als de titel van de film doet vermoeden. Het is vooral smal en steil en doet denken aan hoe men hier in de Middeleeuwen wellicht met paard en muilezel omhoog sjokte.Wij parkeerden onze 'ezel' voor de stijgende wandeling aan te vatten aan de stuwdam van Robertville. Momenteel zijn er werken en kan je de stuwdam niet over wandelen maar je kan de route mits een kleine aanpassing wel volgen. Vanaf de parking aan de barrage starten verschillende wandelroutes, netjes aangegeven op een infobord. Je daalt eerst een pad van ongeveer 800 meter af naar beneden. Het kasteel Reinhardstein zie je vrij snel opduiken en tijdens weekends, feestdagen en verlofperiode kan je het kasteel vrij bezoeken. Ook zijn er rondleidingen en doorheen de zomer zelfs vertellingen bij kaarslicht! Met wat geluk hoor je dus wanneer je de burcht nadert in de verte middeleeuwse muziek, zoals wij hoorden op onze wandeling.


Er staan bordjes die duidelijk de weg aangeven naar het kasteel Reinhardstein, maar ook naar 'De neus van Napoleon' - een rotsachtig uitzichtpunt over de vallei van de Warche - en de 'Cascade', andere hoogtepunten die in dit gebied zeker de moeite lonen.Misschien ontlokt de aanblik van de waterval je een ontgoocheld ‘is dit alles?’. Net als ik had je je de hoogste waterval van België wellicht veel indrukwekkender voorgesteld.

Maar ik kan je geruststellen: dit is zeker niet alles, maar helaas wel alles wat je vanaf de voet van de waterval te zien krijgt. De waterval van Reinhardstein is 60 m hoog, en kan dus al met een flinke kerktoren concurreren, maar helaas zie je direct vanop het wandelpad alleen het onderste deel.


Hogerop en op de andere oever zouden er wel punten zijn waarin je hem in zijn volle glorie kan zien. Als ze dus op een volgende quiz vragen wat de hoogste waterval van België is, weet je alvast dat dit de Cascade Reinhardstein met 60 meter is en dus niet de watervallen van Coo!


Kasteel Reinhardstein werd in 1354 gebouwd door Reinout van Waimes op een rotspunt. Reinhardstein is een bijzonder kasteel, waar beroemde families woonden zoals Nesselrode, Nassau, Schwarzenberg en de familie Metternich. Burcht Reinhardstein is geheel met particulier geld heropgebouwd en onderhouden. Vanaf 1965 heeft ene Professor Overloop zijn naam verbonden met de heropbouw van de oude burcht, die hij sindsdien bewoonde tot 1994, toen hij overleed. Burcht Reinhardstein is overigens het enige kasteel in België dat als “Eiffel kasteel” beschouwd kan worden.


Aan de vroegere ruïnes van Rénastène, kasteel Reinhardstein, is de legende verbonden dat er een schat bestaande uit drie ladekasten gevuld met goud en zilver zou verborgen zitten in een geheime kelder van het kasteel. Er wordt gezegd dat het wordt bewaakt door een woeste, zwarte hond... Uit deze legende is de gewoonte ontstaan ​​om elk jaar op Pinksterzondag in de nissen van de muren, onder de stenen, in de kelders en in de torens op zoek te gaan naar loterijlotjes die daar verstopt worden voor de ijverige zoekers. Geen goud of zilver, maar misschien een klein - of groot? - loterijcentje.Een goeie voorbereiding voor de wandeling is toch wel zinvol, want de wandeling heeft enkele verrassingen in petto voor de sportievelingen onder jullie. De klimmetjes kunnen soms pittig zijn, daarom raden we toch enige basisconditie aan en ook wandelsticks zullen voor sommigen zeker hun nut bewijzen. O ja, weet ook wel dat het kasteel langs de andere zijde ook bereikbaar is met de wagen via een geasfalteerde weg. Paard en muilezel zijn dus geen must.


Voor ons was de wandeling rond kasteel Reinhardstein een uitstekende Ardennen wandeling. Voldoende variatie en prachtige zichten. De afstand van 6 km was met het klimmen erbij ideaal voor een relatief korte, maar pittige namiddagwandeling. In nat weer krijg je wel een pak modder voor de kiezen, maar dat deert ons gelukkig niet en het was nergens echt gevaarlijk.

Goed om te weten:

  • Startpunt en parkeerplaats : Parking du barrage 4950 Waimes

  • Route: Panorama de la Warche , rechthoek blauw (GPX 6km)

70 keer bekeken