top of page

Het verhaal van het Amerikaanse vliegtuigwrak in IJsland

Vandaag vertel ik over mijn uitstap naar het Amerikaanse vliegtuigwrak DC-3 Douglas in het zuiden van IJsland. Een populaire, bijna surreële plek - als in een film - die ik moest gezien hebben tijdens mijn rondreis door IJsland.In 1973 was er nog een Amerikaanse militaire basis op IJsland. Het was dus niets bijzonders dat er regelmatig Amerikaanse militaire vliegtuig rondvlogen boven en rond IJsland. Maar op 24 november 1973 stortte een DC-3 Douglas neer. Tot op de dag van vandaag is de reden van de crash niet exact bekend. Er gaan verhalen over een tekort aan brandstof, maar ook slechte weersomstandigheden kunnen een oorzaak zijn geweest. De winters op IJsland beginnen al heel erg vroeg en zijn altijd streng en koud. Toch is het ook wel bijzonder dat alle inzittenden de crash uiteindelijk hebben overleeft.


En zo is een mysterieuze plek ontstaan, die jaarlijks vele duizenden bezoekers lokt, hetgeen na de opname van een videoclip door Justin Bieber - super cool voor de ene, onrespectvol voor de andere - alleen nog in populariteit is toegenomen.Tijdens onze rondreis op IJsland mocht een bezoek aan het vliegtuigwrak dus niet ontbreken. Het vliegtuigwrak is enigszins moeilijk te vinden, want het is in tegenstelling tot vele andere bezienswaardigheden een locatie die niet staat aangegeven langs de ringweg R1. Je vindt het wrak tussen de Skógafoss en het plaatsje Vik in Solheimsandur. Het gebied van het vliegtuigwrak is trouwens vrij toegankelijk en zelfs de parking was (toen nog) gratis, hetgeen hoe langer hoe meer uitzondering is bij toeristische bezienswaardigheden in IJsland.


Vanop de parking is het een traject van een 4-tal km tot aan het wrak. De meeste mensen kiezen voor een wandeling, maar er is ook een shuttlebus die je tegen betaling (ongeveer €18) doorheen een desolaat, stenen landschap vervoert. Nu ja ...'bus'... Het leek meer op een gepanserde vrachtwagen dan een echte bus. Zo rij je over een met gele paaltjes gemarkeerde weg, die bezaaid ligt met dikke keien en diepe putten. Het voelt aan alsof je met collega-kosmonauten onderweg bent in een soort maanlandschap terwijl de wind en wolken eroverheen razen.Na een tijdje vroeg ik mij dan ook echt af of het wrak überhaupt nog wel op zijn plek lag, want de moeilijk begaanbare en berijdbare ondergrond doet het lijken alsof je wel 10 kilometer aflegt in plaats van 4 kilometer. Bovendien zie je het vliegtuigwrak pas liggen in een afgebogen zone als je er amper enkele tientallen meters vandaan bent.


Het was alleszins een hele mysterieuze plek. Een type plek zoals je niet snel elders tegen komt. Het vliegtuig ligt midden op een heuvel die met zwart zand is bedekt en dat geeft een bijzonder beeld. Daarom is het ook één van de meest populaire Instagram locaties van IJsland. Het wrak is nooit opgeruimd door de IJslandse overheid en blijft er als een trekpleister ook liggen.


Met de release van de videoclip van Justin Bieber – I’ll Show You enkele jaren geleden, is het wrak een dusdanige populaire toeristische attractie geworden, dat het knap lastig is om het vliegtuig helemaal voor jezelf te hebben en fotogenieke foto's te kunnen maken. We kwamen aan op het moment dat de shuttlebus zowat zijn laatste rit had ingezet en hadden geluk dat we er alleen waren én onvergetelijke beelden konden vastleggen.Met het daglicht dat de klok rond aanwezig is, vergeet je soms de tijd, maar het was de snijdende wind die het signaal gaf om de wandeling terug aan te vatten. Met stevige wandelschoenen en een comfortabele trekkersoutfit aan kon de stenen weg naar de parkeerplaats niet deren. En zo kwamen we na ongeveer 45 minuten en 4 kilometer terug op de parking bij de auto. Met de nodige dosis beweging, een indrukwekkende ervaring en een reeks bijzondere foto's. Moest ik nog zeggen dat we jou deze sightseeing trip van harte aanbevelen?


Veel plezier!


 

IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden

 232 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page