Hoe zeg je het in het Italiaans...?

De wereld wordt steeds kleiner, globalisering is een feit en we zijn stilaan allemaal 'wereldburgers'. Het belang van het spreken van een vreemde taal is pijlsnel toegenomen. Je kan quasi de hele wereld rondreizen als je Engels of Spaans spreekt, maar... het wordt nog wel vaak gewaardeerd wanneer je de moeite neemt iemand in zijn eigen taal te benaderen. Talenknobbels hebben dan soms een streepje voor.Een taalcursus komt in die zin echt wel van pas. Zeker voor wie zoals ik nogal eens bij onze sympathieke zuiderburen in het mooie Italië vertoeft. Wist je dat in onze Nederlandse taal - naast talloze Engelse, Franse en Duitse - ook ongeveer 360 Italiaanse woorden ingeburgerd zijn geraakt? We staan er niet meer bij stil, maar woorden als blanco, maffia, opera, cello, casanova, pico bello en piano komen allemaal uit het Italiaans. En ook woorden zoals pizza, pasta, lasagne, macaroni, spaghetti, tiramisu en mozzarella zijn niet meer weg te denken wie vaak in de Italiaanse taalkeuken staat.Anderzijds is het spreken en schrijven van een andere taal nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij steeds beter betrouwbare vertalingen op het internet en een snel groeiend aantal handige vertaalhulpmiddelen via je smartphone. 'Vertaling' is eigenlijk een Latijns woord dat het 'overbrengen van de ene plek naar de andere' betekent.


De Hebreeuwse bijbel was het eerste werk dat in 2000 VC werd 'vertaald' naar een Griekse versie.


En als we het hebben over de kampioen der vertalingen dan staat het boek 'Pinokkio' zeker ook hoog op de ranking. Het oorspronkelijk Italiaanse boek werd in 240 verschillende talen vertaald.


Op 30 september, vandaag, is het trouwens internationale vertaaldag. We geven op zo'n dag misschien dus best een klein applaus voor iedereen met het beroep van vertaler en tolk, want zonder vertaling zou het óf een saaie boel worden óf soms nog wat moeilijker zijn qua communicatie zijn op onze aardbol.


Maak er nog een mooie (vertaal)dag van!

Arrivederci alla prossima volta!43 keer bekeken