Baden in de Bagni di San Filippo 💚🤍❤️

Werkdruk, files, tijdsgebrek, stress, gezondheidsklachten ... Wat willen we allemaal graag even ont-stressen en wegdromen in een heerlijk warm bad. Maar hoe zalig kan een natuurlijk bad wel niet zijn?


In de Romeinse tijd wisten ze maar al te goed hoe heilzaam warmwaterbronnen wel niet waren voor lichaam en geest. Vandaag de dag vinden we overal ter wereld heel wat (soms exclusieve) wellness gelegenheden, want iedereen heeft af en toe behoefte aan een beetje rust en relaxatie.


Maar in het zuiden van Toscane, dichtbij de grens met Umbrië, in San Filippo vind je die welness in een natuurlijke warmwaterbron. En geloof het of niet: het is op de koop toe nog gratis ook. Het is even rijden en zoeken om het te vinden, maar de weldaad nadien maakt die zoektocht het helemaal waard.In het zuiden van Toscane, in de bosrijke Val d'Orcia ligt het kleine dorpje San Filippo, waar ook de thermische baden Bagni di San Filippo te vinden zijn. Deze baden zijn de oudste natuurlijke baden ter wereld die door de mens gebruikt worden.


Als we via een kronkelig bospad vanuit het dorpje afdalen, ruiken we reeds de sterke zwavelgeur van het beekje. Dat is dan ook misschien het enige minpuntje, want zwavelgeur doet wat denken aan rotte eieren en dus zal deze spa-sessie niet met lavendel- of rozemarijngeurtjes doordrongen zijn.De positieve keerzijde is echter dat deze warmwaterbronnen rijk zijn aan zwavel-, calcium-, magnesium- en zwavelbicarbonaat en een therapeutische werking hebben op de ademhaling en de huid. Het warme melkachtige water wordt vulkanisch verwarmd van 38°C tot wel ruim 48°C en is met alle mineralen op die manier bijzonder heilzaam.


Naarmate we nog verder afdalen langs het beekje komen we terecht aan een heuvel die precies op een sneeuwtop lijkt met stalagmieten en stalactieten..... in de volksmond de balena bianca (witte walvis) genoemd.
De omgeving is schitterend. Niet alleen de warmwaterbronnen, de witte rotsen, de rivier en de bossen, maar ook de watervallen en de omringende natuur zorgen voor een paradijselijk gevoel.....je vergeet al je stress en zorgen.We gaan verder stroomafwaarts, volgen de waterstroom en vinden meer en meer poelen met warm water. Volgens de Italianen zijn de warmwaterbronnen een bron van eeuwige jeugd....of dit helemaal juist is weet ik niet, maar het kan in ieder geval volgens mij geen kwaad. Genieten doe je er sowieso! Het is dan ook niet voor niets dat er zeker niet alleen toeristen komen, ook de lokale Italianen nemen er regelmatig een bad.Wij hebben net zoals de Romeinen dat deden, gerelaxt, lekker ontspannen en gekuurd.

Het was zeker een keertje dolce far niente (!)... te midden van de prachtige natuur op een bijzondere, hemelse plek.


256 keer bekeken