Piticchio...een Italiaanse droom 💚🤍❤️

Piticchio, dat klinkt klein en lief....en dat is het ook. Piticchio is een dorp in de gemeente Arcevia in de afgevlakte bergketen van de Apennijnen. In het dorp wonen 53 mensen. Het is net de kleinheid die het zo mooi maakt.Piticchio is één van de negen borgo´s (gehuchten met een kasteel of burcht als middelpunt) verscholen in de natuur van de Le Marche. Dat is een heel aantrekkelijke, maar minder gekende regio in Midden-Italië die aan de ene kant geflankeerd wordt door de Apennijnen en aan de andere kant grenst aan de Adriatische zee. Die verscheidenheid én het feit dat het minder toeristisch platgelopen wordt, maakt van Le Marche overigens een topbestemming - evenwaardig aan Toscane of Umbrië, wat mij betreft.Om Piticchio te bereiken moet je een stukje 'klimmen' en zo brengt een oplopende toegangsweg je naar het oude centrum van de borgo. Om er te geraken moet je onder een toegangspoort die naar dorpsnormen toch wel de moeite loont. Piticchio zelf is een lieflijk oud stadje met her en der leuke uitzichten, pleintjes en straten. De tijd lijkt er te hebben stilstaan met één klein kruidenierswinkeltje, een café/bar en een wirwar van steegjes. Bovendien is het uitzicht op de heuvels rondom bijna adembenemend.


Ik flaneer doorheen het stadje, terwijl op een aantal plekken bewoners voor hun huizen wat genieten van de schaduw op een late, warme zomernamiddag. Ze knikken vriendelijk en zijn het duidelijk gewoon om 'noorderlingen' op bezoek te hebben.Dat is ook geen toeval want Piticchio werd in 2008 in heel Nederland beroemd door de uitzendingen van De Italiaanse droom". Een aantal koppels kreeg in dat programma de uitdaging om er een woning op te knappen, waarna de beste bouwers het pand nadien een half jaar gratis mochten uitbaten als B&B én het eventueel konden aankopen voor de aankoopprijs die het programma ervoor betaald had. Grappig genoeg bepaalde niet enkel een vakjury de winnaar, maar was er ook een soort dorpsraad in het programma die mee mocht bepalen wie ze het liefst in Piticchio zagen inhuizen...


De voorbereiding en opnames van het programma brachten heel wat leven in de brouwerij in Piticchio. Helaas heeft het op termijn weinig opgeleverd voor het dorpje... Er staan momenteel nog steeds heel wat huizen te koop en het historische centrum ligt er ook wel wat verlaten bij. Piticchio ondergaat op die manier een beetje het lot dat vele landelijke Italiaanse dorpen en gehuchten treft.

"De Italiaanse Droom" is overigens ook een compilatie-CD van de mooiste Italiaanse klassiekers die als muziek werden gebruikt tijdens het programma.

Een absolute must-have voor elke Italië-liefhebber.

Op de terugweg van Piticchio is het doorheen het Marchese landschap nog absoluut nagenieten van een nagenoeg ongerepte natuur met een echt agrarisch landschap en velden vo-o-o-l zonnebloemen. Zon in de lucht, zon in het veld en zon in het hart.

Overweeg Le Marche als vakantiebestemming zeker een keer.42 keer bekeken