Korte dagen, gezellige dagen

Dit weekend gaat het 'winteruur' weer in. Dit betekent een uurtje langer slapen, maar ook dat 's avonds een uurtje daglicht wordt ingepikt en we het dus extra knus kunnen maken. Hoog tijd om de Deense praktijk van 'hygge' te leren kennen én te omarmen.Maar eerst toch even stilstaan bij dat winter- (en zomer)uur... Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen tweemaal per jaar de klok. Ook wij doen dat hier in ons Belgenlandje. Maar vanwaar komt die uurregeling eigenlijk?


Het idee werd enkele eeuwen geleden al geopperd. Zo was er de Amerikaan Benjamin Franklin die in 1784 bedacht dat we best ‘wat vroeger konden leven’, want een maximaal gebruik van daglicht zou heel wat kaarsen - de lichtbron bij uitstek in die tijd - en dus geld besparen. Meer dan honderd jaar later kwam de Brit William Willet in 1907 met het idee om een heuse zomer- en wintertijd in te voeren. Zijn voorstel was om in de lente op vier verschillende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten en op vier zondagen in september de klok dan weer terug te zetten. Interessante ideeën, maar er werd uiteindelijk niks ingevoerd.In de 20ste eeuw maakten we met de beide wereldoorlogen ook enkele 'tijdzonewissels' mee, doordat we in België door de Duitse bezetter verplicht werden om de klok gelijk te zetten met Duitsland. Na de eerste wapenstilstand gingen we nog enkele jaren terug naar de GMT (Greenwich Mean Time) of de tijdzone van onder meer Engeland, maar na de Tweede Wereldoorlog bleef de situatie uiteindelijk zo dat we samen met Duitsland en de meeste andere Westeuropese landen in dezelfde tijdzone zouden blijven.

Het verhaal van de aparte zomer- en wintertijd is nog een relatief jong begrip, want het werd uiteindelijk pas in1973 toegepast, als één van de mogelijke antwoorden op de oliecrisis waarmee we geconfronteerd werden. Het besparen van kaarsen was ondertussen en kwestie van besparen van olie, elektriciteit en andere energie geworden...Een handig ezelsbruggetje om de uurwissels juist te onthouden :

in het voorjaar moet de klok vooruit,

dus zetten we de klok in het najaar een uurtje terug
Ondertussen is de hele regeling rond zomer- en wintertijd opnieuw hot news, want de voorbije jaren is gebleken dat de overgrote meerderheid van Europese landen voor de afschaffing van de winter- en zomertijd is, en naar één tijd wil die het hele jaar geldig is. Er is in 2019 door het Europees Parlement beslist dat in 2021 de wissel van de zomer/winteruur zou worden afgeschaft. Elk land en dus ook België moet nog wel zelf bepalen of we naar de permanente zomer- dan wel wintertijd willen overschakelen. Dat is nog even afwachten geblazen!Dit weekend moeten we (voorlopig) de klok echter nog wel een keer één uur terugdraaien. De dagen worden vanaf nu snel korter, het weer wordt buiten vochtig(er), grijs en koud(er) is en het resultaat is dat we weer meer tijd in huis doorbrengen.


Een goeie manier om hier toch positief mee om te gaan, bestaat er voor mij alleszins in om de Deense praktijk van hygge te omarmen! Je bent wellicht niet de enige die deze term nog niet gehoord heeft, maar het is een concept dat zich steeds meer een ​​weg baant ook in onze contreien. In Denemarken is het idee van hygge zeker niet nieuw en misschien mee de reden waarom de Denen tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren!


Het woord 'hygge' - uit te spreken als [hu-geh] - laat zich vrij vertalen als comfort, rust of gezelligheid. De hygge lifestyle betekent niet afwachten tot de gezelligheid komt, maar die juist actief creëren. Hoe? Door allerlei kleine dingen, waarmee je het gewone dagelijkse leven prettig kunt maken. Ik geef je even een paar kleine hygge tips...
Licht speelt in de herfst en in de winter een grote rol. Door de verlichting te dempen en zorgvuldig geselecteerde kaarsen aan te steken, creëer je thuis al snel een warme, gastvrije sfeer. Het wisselende patroon van flikkerende kaarsen doen volop genieten.