'Merry Christmas' tafeldecoratie

De maand december brengt Christmas fever. Denkwerk wie ik met welke kerstcadeautjes kan verrassen, twijfel over hoe ik de kerstboom ga versieren, mijmeren over een lekker kerstmenu. Dit jaar is anders dan anders, maar toch... Ik tracht ook in de meest ondenkbare tijden, aandacht te hebben voor een gezonde dosis kerstsfeer. En ja, daarbij is 'hoe' de feesttafel eruit ziet, voor mij al net zo belangrijk als 'wat' ik ga serveren. Want het oog lust altijd wel wat, niet?Het dekken van mijn tafel moet voor mijn mee de magie van Kerstmis naar boven halen. Het hoeft niet moeilijk, duur of tijdrovend te zijn. Ik ben dit jaar sterk geïnspireerd door de minimalistische Scandinavische decoresthetiek, alles geaccentueerd met veel kaarsen en kussens van imitatiebont.Tafeldecoraties zijn vaak vrij vierkant of rechthoekig, met echt strakke lijnen waardoor het tafellandschap al gauw erg stijf en formeel aanvoelt. Het voorzien van andere vormen kan hier op een eenvoudige manier aan verhelpen. Zo kan bijvoorbeeld het op elkaar leggen van verschillende ronde borden en schalen, maar ook het plaatsen van ronde dienbladen langs een rechthoekige tafelloper het nodeloos strakke karakter van de tafel doorbreken.Door servies en tafeldecoratie op deze manier 'gelaagd' te leggen - en liefst met verschillende soorten stof en textuur - krijg je tegelijk een warme, toegankelijke, maar ook visueel meer dynamische look. Decoratief kan het geheel worden vervolledigd met alledaagse en natuurlijke voorwerpen die uiteraard vormelijk, maar soms ook functioneel waarde kunnen hebben zoals servietringen, messenhouders of kaarsenhouders.Het tafellandschap wordt bovenal interessant door met hoogtes te spelen. Gebruik ornamenten en decoratie van verschillende hoogtes, texturen en materialen. Als alles zich op dezelfde hoogte bevindt, oogt een tafel al snel saai en opnieuw eerder formeel.


Net zoals een kok zal adviseren om tussendoor voldoende te proeven, raad ik je zeker aan na de tafeldekking, vooraf zelf als eens tien minuten aan je tafel te gaan zitten en te ervaren hoe de gedekte en gedecoreerde tafel op jou overkomt. Op die manier vermijd je ook praktisch dat bepaalde ornamenten en decoratieve elementen tussen alle servies en bestek zo opgesteld staan dat ze een vlot tafelgesprek hinderen of tafelgasten een soort 'keeping up appearances'- alias Hyacinth Bouquet-stress bezorgen om ergens iets om te stoten.Breng tenslotte niet alleen decoratie aan op je eettafel, maar zorg er ook voor dat in het verlengde van de tafel wel wat kerstversiering je eetkamer sfeer geeft. Mijn devies daarbij is om zoveel als kan bij één thema en kleurenschema te blijven om het geheel een ​​samen-hangende look te geven.


"White has it all. It's beauty is absolute. It's the perfect harmony."

Coco Chanel


Een eindeloze mix van decoratiestijlen en kleuren is bijzonder handig in de interieurwinkel, maar geeft daarom niet de nodige rust voor een gezellig diner. In de tafelopstelling in voorgaande foto's voerde vooral wit en goud de toon voor een elegante, natuurlijke kersttafel. Misschien dus toch een beetje 'dreaming of a white, white Christmas?'

60 keer bekeken