top of page

Over water lopen bij Stokksnes & Vestrahorn in IJsland

Op reis ga ik graag wel eens op zoek naar plaatsen om net die foto te kunnen maken die de natuurlijke schoonheid van de aarde op zijn best laat zien. Mijn honger is momenteel weer eventjes gestild, want op het schiereiland Stokksnes in IJsland heb ik een prachtig stukje natuur gevonden. Kom je even mee kijken?Stokksnes is een schiereiland in IJsland, gelegen op ongeveer 15 kilometer van Höfn en is een populaire plek onder fotografen, omdat Vestrahorn hier ligt. Vestrahorn is één van de mooiste kliffen van IJsland. De toppen van de bergen hebben een hoogte van 454 meter en rondom ligt een zwart strand. Een prachtig stukje natuur! Het is één van de meest fotografische plaatsen om te bezoeken in IJsland en een favoriet op Instagram.Vestrahorn is al bij al toch niet echt extreem toeristisch omdat het buiten de gebaande paden ligt. De berg Vestrahorn maakt deel uit van een keten van drie bergen: Vestrahorn (West Horn), Brunnhorn ('Wishing Well' Horn) en Eystrahorn (Oost Horn), die allemaal 8 tot 11 miljoen jaar oud zijn.

De meeste andere bergen in IJsland zijn ontstaan uit basalt, maar de bergen op Vestrahorn bestaan overwegend uit zogenaamde gabbro-rots. Wanneer magnesium en ijzerrijk magma tijdens een vulkaanuitbarsting zeer langzaam afkoelen ontstaat een gabbro-gesteente dat groenzwart van kleur is.De zwarte zandstranden aan de voet van de bergen zijn ontstaan ​​doordat de zee duizenden jaren lang vulkanisch gesteente heeft vermalen. Bij vloed strekt het water zich uit over het zand en vormt een zeer ondiepe getijdenlagune genaamd Kirkjusandur.

De wind die over het schiereiland Stokksnes waait, heeft op het strand duinen gevormd waarop zich pollen (graspollen) hebben gevormd.Op het schiereiland zijn enkele mooie wandelingen uitgestippeld om de omgeving meer in detail te verkennen. Zo een detail is het nagebouwde Vikingdorp dat oorspronkelijk gebouwd werd in 2010 voor een Hollywood-kaskraker die niet doorging, nadien heeft het de hoofdrol gespeeld in een Bollywood-film en de Netflix film 'The Witcher'.


Het schiereiland Stokksnes heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, met Horn, als een van de eerste nederzettingen van het land.We zetten onze wandeling verder naar het meest zuidelijkste puntje van het schiereiland. Rustig genietend van het uitzicht over de oceaan spotten we plots enkele walvissen. Natuurlijk nemen we dadelijk onze camera in de aanslag. Je moet echt geluk hebben om een goede foto van een walvis te maken gezien ze vaak maar een paar seconden bovenwater komen. Ik probeerde dus niet te veel door mijn lens te kijken en genoot van het moment.Natuurlijk mag een bezoek aan het Vikingcafé en de Milk Factory niet ontbreken met daarbij het proeven van de lokale lekkernijen. Milk Factory is een prachtig pension omgebouwd van een oude zuivelfabriek.Met een gevulde maag zetten we onze koers verder en onderweg passeerden we de bekende 'rode stoel' in the middle of nowhere. De boer van een boerderij in de buurt zag altijd mensen stoppen langs de weg daar - wellicht zoekend naar de perfecte foto-locatie, dus besloot hij om iets meer te maken waar mensen écht voor moesten stoppen et voilà : ziehier de rode gigantische stoel die hij maakte.


Net voor de winter haalt de boer trouwens elk jaar de rode stoel terug naar beneden om hem te beschermen tegen het winterweer. Het deed even denken aan 'de stoel'-wedstrijd van op televisie, maar het uitzicht vanop die plek was al een prijs op zich waard!Vind jij ook 'de stoel' terug in IJsland?


 

IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden

 254 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page