top of page

Padstow - 'Rick Stein City' in Cornwall

Een authentiek haventje, kronkelende straatjes, onvergetelijke vergezichten, maar ook ... Rick Stein (voor wie van lekker eten houdt). Padstow staat bekend om heel wat dingen, maar het zijn net de kleine verrassingen die mijn vakantie daar echt opfleuren...Padstow ligt aan de noordkust van Cornwall in Groot-Brittannië en is tot op de dag van vandaag een werkende vissershaven en een populaire toeristische locatie. Wakker worden aan de kust met het geluid van ruisend water en meeuwen, wetende dat je een dag vol ontdekkingen voor de boeg hebt, geeft al meteen een heerlijk gevoel.In tegenstelling tot decennia geleden zijn het niet de stoomtreinen, maar fietsers die aanspraak maken op de spoorlijn van Padstow. De oude paden vormen een rustig fietspad langs een rivier met de welluidende naam Camel. 'The Camel Trail' als fietsroute heeft dus niets te maken met kamelen, maar kronkelt langs een belangrijke rivier in Cornwall.


Met een fiets van Padstow Cycle Hire - direct aan de grote parkeerplaats in Padstow - werden vlotjes 25 km afgepeddeld, terwijl de route langs de Camel van Padstow tot bijna in Bodmin heel wat prachtige vergezichten opleverde.


Padstow is echter meer dan fietsen. Je kan er heerlijke 'take-away' uithalen als lunch - wat dacht je bijvoorbeeld van een smakelijk Cornisch pasteitje - dat je bij mooi weer zittend op de kaaimuur verorbert. Ondertussen kan je naar de drukte van een kleine haven kijken, terwijl meeuwen en boten passeren en op de achtergrond het geroezemoes van andere bezoekers aan Padstow gonst.Padstow staat ook wel bekend als de 'foodie'-hoofdstad van Cornwall, dus als je iemand bent die van lekker eten en zeker van verse vis houdt ben je hier op de juiste plaats.


Ik weet niet zeker of de oprichters Rick en Jill in 1975, toen ze een kleine visbistro openden aan de haven in Padstow, dachten dat het zou uitgroeien tot het bedrijf dat het nu is... Christopher Richard Stein - beter gekend als 'Rick' Stein - is sindsdien een beroemde Engels chef-kok, restaurateur, schrijver en tv-presentator geworden. Hij heeft een aantal gerenommeerde restaurants, winkels en hotels in Padstow.


Hier kan je niet anders dan wat scampi's of 'fish and chips' bij Stein's Fish and Chips gaan afhalen, of een kookcursus volgen bij Rick Stein's Cookery School, gaan winkelen in de Deli, je benen onder tafel steken in één van de Rick Stein Restaurants of bij hem langs gaan voor een gehandtekend kookboek. Kortom : er is een Stein voor alle smaken en portemonnees.Maar na zoveel eten en degustatie is het goed terug wat te bewegen. In Padstow begint de Stepper Point kustwandeling, een wandeling van 15 km die je langs de kustlijn en terug het dorp in brengt. Op deze route kan je genieten van prachtige uitzichten op de riviermonding, uitzichten op het strand en natuurlijk krijg je meer dan een flinke dosis van die beroemde kustlijn van Cornwall te zien.De dramatische landtong net ten westen van Padstow is het decor voor een schitterende witte vuurtoren, ontworpen in het midden van de 19e eeuw: Trevose Head Lighthouse.


Die vuurtoren is er één van de vele in Cornwall en dat is geen toeval. Cornwall is aan drie kanten omgeven door water met een verbazingwekkende kustlijn die diep uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Cornwall was zeker voorheen een gevaarlijke plek voor zeelieden omwille van de rotspartijen, hoge kliffen en landtongen. Talloze schepen zijn de afgelopen twee millennia dan ook langs de kust van Cornwall gezonken. Vuurtoren spelen dus al van oudsher een belangrijke rol in Cornwall en bepalen er op vele plaatsen het landschap.See you in Padstow ! 

VERENIGD KONINKRIJK - UK - PADSTOW - RICK STEIN - CAMEL TRAIL

 52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page