Romantisch tafelen met een Bohemian twist

Heb je binnenkort een etentje en weet je niet hoe je je tafel moet dekken? Voor een feestelijke tafel hoef je heus niet honderden euro's uit te geven. Met alleen al eens een andere 'styling' toe te passen kom je al een heel eind. Dek 'm eens in de Bohemian stijl!'Bohemian' of 'boho' ... wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Bohemian is de Engelse vertaling van het Franse woord bohémien (zigeuner) en is een oorspronkelijke inwoner van Bohemen, een regio in het westelijke deel van Tsjechië. Deze zigeuners leven hun eigen cultuur en levensstijl, waarbij vrijheid hoog in hun vaandel staat. Bohemian als stijl is dan ook de vertaling van enkele interessante aspecten van die cultuur.


Door de taal zie je altijd wat er in de werkelijkheid gebeurt

en zie je de werkelijkheid ook veranderen

Ton den Boon


De informele bohemian- of boho-levensstijl is erg hip en lijkt alleen maar nog populairder te worden. Het is een dromerige levensstijl, waarbij de natuur, vrijheid en een zekere nonchalance een belangrijke rol spelen. Deze leuke boho stijl vinden we bijvoorbeeld al vaak terug in onze kleding - denk maar aan de lange kleedjes -, maar ook in ons interieur duiken meer en meer elementen en kleuren van de natuur op.


Maar evenzeer in een tafelsetting kan je een leuke bohemian touch toevoegen. Ik maak in mijn tafeldecoratie bijvoorbeeld veel gebruik van natuurlijke tinten en pure materialen zoals linnen, zeegras, gedroogde bloemen en hout. Lijkt de opzet van mijn tafel op de foto's ook iets voor jouw volgende etentje thuis? Lees dan hoe je te werk kan gaan.Als basis voor een op-en-top romantische tafel plaats ik eerst op de natuurhouten tafel per duo genodigden een linnen tafelloper. Een gevlochten placemat van jutte er bovenop vervolledigt de basis voor een bohemian tafelsetting.


Onmisbaar bij mijn romantisch etentje zijn kaarsen ... veel kaarsen. Om een knusse, gezellige en toch ook wat bijzondere sfeer te creëren, mag kaarslicht niet ontbreken. Zoiets heeft uiteraard geen verdere uitleg nodig ... 🧡 De kaarsenhouders op de boomschijfjes zorgen voor rust en een bijkomende link naar natuur en hout.


Bloemen mogen natuurlijk ook niet ontbreken op mijn tafel. Ze geven kleur aan de tafel en zorgen voor een zachte uitstraling. Zelf geef ik de voorkeur aan graansoorten en gedroogde bloemen met zachte natuurlijke tinten, maar de kleur van je linnen tafelloper kan en mag daar zeker ook leidend in zijn. Gecombineerd met verschillende formaten van vaasjes creëer je zo een nonchalant en verrassend effect!Een mooi gedekte tafel doe je natuurlijk het meeste eer aan met een mooie stoffen servet. Ook daar kan je eindeloos variëren met verschillende kleuren en texturen. De manier waarop je het servet neerlegt is net de finishing touch geven aan je tafel. Waarom niet eens voor de afwisseling een nonchalante knoop in het servet maken?


Tip: probeer best in te dekken met effen servetten, want drukke prints zorgen niet altijd voor extra gezelligheid.


Toegegeven, het is misschien handiger om te kiezen voor papieren servetten, want die hoef je niet te wassen en te strijken. Maar voor een tafelgenodigde maakt een stoffen servet de tafel net extra feestelijk.Mijn servies ziet er helemaal anders uit dan mijn serviesgoed van tien jaar geleden. Dat komt natuurlijk omdat ook dit product modegevoelig is, maar de presentatie van maaltijden is ook wel enorm geëvolueerd. Vroeger was de presentatie op het bord bijzaak, vandaag wordt er veel, héél veel aandacht besteed aan hoe je de maaltijd presenteert. Fijne porseleinen borden en onderborden in crème, beige en greige tinten vervolledigen de bohemian tafel.


Nog een interessant weetje, want... wat is porselein eigenlijk?

Porselein bestaat uit 3 basiselementen. Om te beginnen is er kaolien of ook wel porseleinaarde, een witte kleisoort en in feite een verweringsproduct van graniet. Kwarts of zand zorgt ervoor dat het voorwerp kan verglazen, hard wordt en niet gaat krimpen. Het derde bestanddeel is veldspaat, een hard gesteente dat de cement vormt om de kaolien en de kwarts aan elkaar te verbinden. Hoe meer kwarts en veldspaat gebruikt worden in het porselein, hoe kwalitatiever - en dus duurder - het product wordt.De belangrijkste tip heb ik echter voor het laatst bewaard! Beleef in eerste instantie vooral veel plezier aan het stapsgewijs inkleden van je tafel, aan af en toe eens iets anders te proberen qua tafeldekking en bovenal ... aan het ontvangen van je gasten! Het zorgt allemaal immers vaak voor dierbare herinneringen die een leven lang meegaan.


Ik hoop dat het ondertussen ook bij jou kriebelt om de tafel in te dekken. En wie weet, vind je met een bezoekje aan één van de interieur- en decoratiewinkels in onze stad of zelfs gewoon met een herfstwandeling in de natuur net dat ene onmisbare onderdeel voor het decoreren van jouw eigenste gastentafel bohemian style! Let's go boho!