Ronde van de begijnhoven - Hoogstraten: check ✔️ 🙏

Vlaanderen telt maar liefst 26 begijnhoven waarvan er 13 door Unesco als werelderfgoed werden erkend. Het begijnenleven en de verschillende begijnhoven biedt heel wat stof tot boeiende verhalen. Zelf woonachtig op een begijnhof (Sint-Truiden) kan voor mij een reeks posts over deze vrome vrouwen en al hun begijnhoven niet ontbreken op deze blog. Vandaag een eerste tussenstop in Hoogstraten.
Over het algemeen kan je drie soorten begijnhoven herkennen: een stedelijk type of stratenbegijnhof, een pleintype waar alle huisjes rond een centraal pleintje of park zijn gebouwd en een gemengd type. Het begijnhof van Hoogstraten is een langwerpig pleinbegijnhof dat bestaat uit 36 huisjes die in twee rijen het plein omsluiten. Centraal zorgt de driebeukige bakstenen en barokke kerk (1680-1687) voor een ankerpunt op het plein.In het begin van de 14de eeuw leefde er aan de rand van Hoogstraten een kleine gemeenschap van ongehuwde vrouwen. In een bepaalde zin waren het misschien wel de allereerste feministen daar. Ze hadden weliswaar niet hun gelofte van armoede afgelegd zoals kloosterzusters, maar wilden wel hun leven aan God wijden, maar ... zonder zich uit het wereldse leven terug te trekken!


Ze gingen zelfs werken om geld in het laatje te brengen. Ze leefden samen, volledig zelfstandig en vooral: helemaal onafhankelijk. De ommuurde gemeenschap was een antwoord op zowel hun spirituele als materiële behoeften en begin 17de eeuw breidde hun aantal zelfs uit tot maar liefst 160 begijnen. Daarna ging het stilaan bergaf en in 1972 verliet het laatste begijntje het hof in Hoogstraten.Er volgde enkele decennia van verval tot het begijnhof in de jaren '90 gerestaureerd werd.

Het geheel werd met hulp van de overheid vakkundig vernieuwd en kreeg een nieuwe rol als habitat voor de lokale gemeenschap. Hiervoor kreeg het in Vlaanderen, maar ook internationaal, verscheidene lofbetuigingen en prijzen. Het is dan ook zonder enige twijfel één van de mooiste landelijke begijnhoven in Vlaanderen.Het begijnhof van Hoogstraten is vandaag de woonplaats van 34 gezinnen. Hier leven jonge gezinnen met kleine kinderen, naast oudere echtparen die genieten van hun rust. Langs de buitenkant vormen alle huizen een mooi geheel: wit geverfd met onderaan een zwarte boord en alle met daken van dezelfde oude, rode dakpannen. Elk huis draagt de naam van een heilige.Unesco voegde in 1998 de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (Ter Hoyen en Sint-Amandsberg), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven (Groot Begijnhof), Lier, Mechelen (Groot Begijnhof), Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout toe op de Werelderfgoedlijst.


De begijnhoven die het niet haalden waren de begijnhoven van Aalst, Aarschot, Antwerpen, Borgloon, Diksmuide, Gent (Oud Begijnhof Sint-Elisabeth), Hasselt, Herentals, Leuven (Klein Begijnhof), Mechelen (Klein Begijnhof), Oudenaarde, Overijse en Tienen.Bij mijn bezoek aan het Begijnhof van Hoogstraten heb ik alleszins mogen ervaren dat dit uniek stukje werelderfgoed een oase van rust en stilte is, 'een dorp binnen een stad'. Neem zeker ook de fiets mee, want rondom Hoogstraten is het bovendien nog erg leuk fietsen ook. Natuur, groen en water zijn nooit veraf en enkele fijne adresjes om nadien iets te eten en te drinken in het centrum, maken de dag aan het Stadje met Smaak helemaal af. Echt iets om te doen één van komende zonnige weekends!

18 keer bekeken