Schilderkunst van deur tot deur

Voor schilderkunst moet je niet altijd naar een museum. In Valloria - een klein dorpje in Ligurië (Italië) - val je letterlijk en figuurlijk met de kunstdeur in huis. Op een groene heuvel, omgeven door bossen en olijfbomen etaleert het kunstzinnige plaatsje zich van deur tot deur.Het dorp Valloria heeft een bijzonder verhaal.


Ooit lag het temidden van 'de gouden vallei' waar de teelt van olijven en de bijhorende productie van olijfolie zorgden voor een bloeiend dorpje. Na het stilvallen van de productie werd het in de jaren '80 een typisch oud en verlaten gehucht met smalle steegjes waar nog maar enkele tientallen mensen woonden. Het leek de voorbode van een spookdorp te worden...


Tot in 1991 enkele vrienden in Valloria het idee opzetten om schilders de verouderde deuren van stallen, pakhuizen en kelders, gelegen in de steegjes van het oude dorp te laten decoreren en schilderen. Het dorp kreeg terug kleur en met de jaren ook weer naam en faam.


Tegenwoordig heeft het kleine dorpje zich ontwikkeld tot een openluchtmuseum met fascinerende en interessante deur- en muurschilderingen. Elk jaar, tijdens het eerste weekend van juli, worden bekende en minder bekende kunstenaars uitgenodigd om de deuren in Valloria, alsof het canvasdoeken zijn, met volledige artistieke vrijheid te beschilderen en te overschilderen. Op die manier is het bijna zoals in een echt museum dat de 'collectie' regelmatig vernieuwd en aangevuld wordt...Tijdens het jaarlijkse zomerfeest in openlucht "A Valloria fai baldoria"

treedt zowel de lokale gastronomie als kunst met haar beste beentje naar buiten.

Een echte aanrader voor het oog en het gehemelte!Als kunstliefhebber kon ik niet anders dan vroeg of laat ook eens naar het kunstendorp reizen om er de vele kunstwerken te bewonderen. Zelfs met te weten wat ik kon verwachten, was het toch nog opkijken... Meer dan 150 met de hand beschilderde of met één of andere techniek versierde gevels of deuren...wow!


Een handleiding was niet nodig om ons door het dorpje te gidsen, want de verwondering en nieuwsgierigheid brengt je sowieso van het ene kleurrijke kunstwerk naar het andere, soms theatraal zichtbaar, soms haast verborgen. Als je er 's avonds rondwandelt kan je trouwens de speciaal aangebrachte verlichting volgen van de ene poort naar de andere.Voor mijzelf is schilderen een betekenis geven zonder woorden, is het een spel met verf waarbij ik mijn gedachten vorm kan geven. Ook de artiesten in Valloria hebben zonder enige twijfel een spel gespeeld met verf en zo het dorpje de eeuwige roem bezorgd die het absoluut verdient.


Ben je in Ligurië, maak dan zeker eens de omweg langs Valloria. De kunstdeur staat daar ongetwijfeld wagenwijd open om ook jou van harte welkom te heten.48 keer bekeken