Ha-ha-hatsjie... Voorkom erger en ... hatsj-nie!

Nu de koudere temperaturen en regenbuien weer in het land zijn liggen verkoudheden, snotvallingen en koorts weer op de loer en vallen virussen en bacteriën ons afweer-systeem weer aan. Hoog tijd om ons immuunsysteem al knabbelend te versterken en enkele tips tegen herfstkwaaltjes uit te proberen!Vroeger rende ik bij de eerste tekenen van verkoudheid dadelijk naar mijn huisdokter en de apotheker, maar door de jaren heen heb ik ook meer natuurlijke oplossingen uitgeprobeerd om de verkoudheid buiten de deur te houden of ervoor te zorgen dat ik er sneller vanaf ben. Door onze winterse eetgewoonten, het eten van 'zwaarder' voedsel en vooral ons gebrek aan beweging moeten onze longen extra afvalstoffen in de vorm van slijm afvoeren. En laat net dat slijm een uitstekende voedingsbodem zijn voor virussen en bacteriën...Het lijkt een open deur intrappen, maar door meer gezonde maaltijden te eten met de juiste vitaminen, kunnen we ons afweersysteem wel degelijk versterken. Als je dagelijks een portie wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook eet, krijg je véél vitamine A en C binnen. Net wat ons afweersysteem nodig heeft!


Gebruik misschien ook wat vaker gember, kurkuma, kaneel of kruidnagel in je gerechten. Want deze kruiden staan bekend om hun ontstekingsremmende en weerstand verhogende eigenschappen. En wie aan de herfst denkt, die denkt automatisch ook aan paddenstoelen. Het zijn goede weerstandsboosters omdat ze onder meer rijk zijn aan antioxidanten. Zet ze dus dit najaar regelmatig op je menu.


Antioxidanten beschermen ons tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in ons lichaam

en zijn onder andere te vinden in groenten, fruit en noten en peulvruchten.Maar het mag zeker ook gezellig zijn: vergeet dus niet af en toe een glaasje rode wijn te drinken. De flavonoïden - ook een soort antioxidant - die in rode wijnen zitten, zijn echte krachtpatsers voor de gezondheid. Ze stimuleren je weerstand door het effect van vitamine C te versterken en helpen ook de bloeddruk te verlagen. Zoals steeds moet je ook hier met mate erbij lezen, want 'te' is uiteraard nooit goed.Bovenop een dagelijkse portie gezonde - en vooral verse! - voeding gebruik ik al jaren van het najaar tot in de lente een krachtige ondersteuning voor extra weerstand: Echinacea. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Echinacea purpurea stimulerend werkt op de aanmaak van je afweercellen.


Echinacea purpurea (rode zonnehoed) is een plant die de basis vormt voor Echinaforce forte van A. Vogel.Een verkoudheid wordt door een virus veroorzaakt. Daarom vermijd je het best contact met verkouden personen én met spullen die ze hebben aangeraakt. Zoals je tegenwoordig ongetwijfeld al vaak doet - omwille van corona -, moe(s)t je eigenlijk best altijd (al) in het najaar doen: regelmatig je handen wassen, ze ontsmetten met alcoholgel en regelmatig voorwerpen desinfecteren die je vaak aanraakt zoals een toetsenbord, de afstandsbediening ...en denk je ook aan je gsm?


Nu het buiten wat frisser wordt, is de verleiding ook groot om ramen te sluiten en lekker warm te stoken, maar onze leefruimtes worden ongewild zo een broedplaats van ziektekiemen. Minstens twee keer per dag de ramen en/of deuren even wagenwijd opengooien om alle binnenlucht te verversen is daarom een must.


Was je weerstand toch te laag en merk je de eerste symptomen van verkoudheid of griep opduiken, probeer dan toch ook nog bovenstaande middeltjes uit, drink voldoende warme dranken en vooral ... neem genoeg rust! Het is ondertussen wetenschappelijk aangetoond dat rust wellicht de grootste bijdrage levert tot een gezond afweersysteem. Op tijd je bed in en af en toe lekker uitslapen, doe je dus met een goeie reden!Nog een kleine, lekkere bonustip 😊

Om die vervelende verkoudheid sneller te verdrijven, is verse gemberthee zeker ook op zijn plaats. Kook gedurende 15 minuten een stuk geschilde gember in water. Een klein beetje citroensap en een lepeltje honing erbij maken het af qua smaak.


Zorg goed voor jezelf!

64 keer bekeken