Stonemanor: The British Store

Als op een regenachtige zondagochtend de zin in tea, scones, biscuits en lemon curd groot is, trek ik steevast richting Everberg. Daar vind je de Britse shop Stonemanor, een supermarkt met allemaal Britse producten. Wie ook graag in Engelse sferen vertoeft, leest dus best verder.


Stonemanor is eigenlijk een erg leuke Britse supermarkt met veel producten die je in gewone Belgische grootwarenhuizen niet zo snel tegen komt. Ze verkopen er overigens niet alleen typisch Britse voedingswaren, maar ook homeware, boeken en wenskaarten. Ook vind je er naargelang het seizoen mooie en typisch Engelse decoratie en geschenken, zoals nu met kerst echte Engelse kerstversiering, kerstkaarten, Christmas crackers - de knalpakjes met spreuken of kleine gadgets erin -, maar ook gerechten zoals Christmas pudding.Naar de Stonemanor shop gaan is voor mij niet alleen de gelegenheid om Britse producten in te slaan, maar brengt ook herinneringen aan heel wat trips en reizen naar het Verenigd Koninkrijk in al zijn diversiteit qua regio's, landschappen en cultuur.


Niet alleen de producten, maar ook de staff of het personeel van de winkel is zelf ook van Britse origine, en spreekt je dus ook gewoon aan in het Engels, wat de 'ik-ben-er-echt-eens-uit' beleving nog intenser maakt. Kleine tip: als ze je aan de kassa ooit zouden vragen of je graag a bag for life wenst, zeg dan zeker 'ja'. Je krijgt dan een mooie, herbruikbare winkeltas, en eerlijk, na vele jaren doet die ook bij mij nog steeds dienst.
Het aanbod van bepaalde producten is bijzonder groot, wanneer je bijvoorbeeld in de rayon met thee, confituren, bakproducten of ontbijtgranen staat. Maar ze verkopen ook wel 'klassiekers' die iedereen wel kent zoals Twinings Earl Grey Tea en Wilkin and Sons Lemon Curd . Zulke thee met een scheutje melk drink ik elke ochtend, samen met een toast met Lemon Curd. Op zoek naar een nieuwe voorraad thee en lemon curd is sowieso al vaak een goed excuus voor mij om naar de British store te gaan...
Voor wie nog nooit Lemon Curd geproefd zou hebben: het is een heerlijke luchtige en smeerbare ontbijttraktatie op een toastbroodje met een uitgesproken pittige citroensmaak. Lemon curd wordt bereidt uit suiker, boter, citroensap en eieren en heeft een perfecte balans tussen de zoetheid en de zuurgraad. De familie Wilkin maakt deze lekkernij van eigen bodem al meer dan 300 jaar in Tiptree, Essex en is zeer populair in het hele Verenigd Koninkrijk en wordt over de hele wereld geleverd. Wie wel eens door landelijke gebieden in Engeland reist - zoals Devon, Cornwall of de Cotswolds - zal af en toe aan de poort van boerderijen of landhuizen ook wel eens potjes zelfgemaakte lemon curd aangeboden zien die je dan voor een prikje kan komen. It is a real treat...
Een leuke verdieping van Stonemanor is deze met de wenskaarten. Ze hebben zo veel verschillende kaarten voor heel verschillende gelegenheden. Ook staan er vaak uitgebreide, lieve, leuke of grappige teksten op. Ik koop hier graag kaarten voor bijvoorbeeld een bijzondere verjaardag of voor de eindejaar periode.


Het is jammer dat ik niet zo dichtbij woon, maar aan de andere kant kan ik er dan ook echt een uitje van maken als ik de Stonemanor shop bezoek.

18 keer bekeken