top of page

Streetfood in IJsland

Terwijl IJslanders graag straffe verhalen vertellen over hoe ze gefermenteerde haaien- en schapenkoppen eten, is het échte nationale gerecht van IJsland ... een hotdog (pylsa) ! Bæjarins Beztu's hotdogkraam is de plek bij uitstek voor het neusje van het IJslandse streetfood. Tijdens een trip naar Reykjavík mocht een stop bij Bæjarins Beztu dus niet ontbreken.De populariteit van de hotdog in IJsland is de laatste jaren fors gestegen. De meest bekende plek om hier van te smullen op het ganse eiland is zonder twijfel hotdogkraam Bæjarins Beztu Pylsur, tegen de haven van Reykjavik aan. Misschien komt dat omdat ze - zoals de naam mits vertaling al doet vermoeden - de beste hotdog van het land hebben!


Terwijl de meeste hotdogs overal ter wereld gemaakt worden van varkensvlees of rundvlees, zijn de hotdogs hier gemaakt van minstens 75% lamsvlees waardoor ze hun uitgesproken smaak hebben die de kraam zo beroemd maakt.​


De worst ligt in een donzig, warm hotdogbroodje en wordt rijkelijk overladen met remouladesaus (een mayonaise met mosterd, fijngesneden augurk, kappertjes en tuinkruiden), ketchup, zoete mosterd, heerlijk knapperige crunions, maar ook vers gesneden ui. Een rijkelijke hotdog is het resultaat. Ook de ketchup 'Iceland style' smaakt anders dan anders, en dat heeft verrassend genoeg te maken met het mengen met ... appelmoes.

Loop je in Reykjavik rond, maak dan zeker een ommetje en bestel 'one (or two) with everything' of voor wie het in het IJslands waagt 'ein með öllu' ... Je krijgt dan een werkelijk overheerlijke IJslandse hotdog.

Je zal sowieso merken dat je niet de enige bent die zin heeft in een hotdog. Meestal staat er een flinke rij aan te schuiven, maar de discipline om hotdogs tegen een hoog tempo te maken zorgt ervoor dat de wachttijden al bij al goed meevallen.


Jong en oud, toeristen en locals, zelfs presidenten zijn er blijkbaar dol op.

Bill Clinton bracht in 2004 maar liefst 3 bezoeken aan deze hotdogkraam... al beperkte hij de hotdog toppings tot louter mosterd... De hotdogkraam van Bæjarins beztu bevindt zich aan Tryggvagata 1, 101 Reykjavík. Je kan er terecht vanaf 10 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts voor een pylsa. Of twee. Of drie.


Maar streetfood in IJsland gaat verder dan enkel hotdogs. Ook de lokaal gevangen vis wordt verwerkt tot een heerlijk gerecht 'uit het vuistje'. De bekende fish and chips verschijnt de laatste jaren - naar Brits voorbeeld - steeds meer in het straatbeeld.


Na een flinke veertocht vanop de Westfjorden naar Stykkisholmur was het onder een fris, maar stralend zonnetje volop genieten van enkele stukken knapperige vis (Atlantische kabeljauw) en chips bij Hafnarvagninn Fish & Chips.


Eigenlijk verhult de naam niets: fish & chips zijn niets meer, maar zeker ook niets minder dan (gefrituurde) vis en friet. De vis wordt voordat deze gefrituurd wordt door een beslag gehaald en krijgt hierdoor een lekker krokant korstje. Maar zoals zo vaak zijn de simpelste en vooral de meest verse gerechten de beste. Vis die bijna net uit de Atlantische oceaan de haven binnenkomt en daar ook gebakken wordt... beter wordt het niet, toch?In IJsland is sinds 2009 geen enkele McDonald’s meer te vinden. De laatste resto’s sloten er hun deuren in de nasleep van de financiële crisis. Één IJslander heeft er niets beter op gevonden dan de dag voor sluiting een hamburger en pak frieten te gaan kopen en te bewaren in de originele verpakking. Toen hij na 3 jaar merkte dat deze perfect bewaard waren gebleven, doneerde hij ze aan het National Museum voor een jaar. Momenteel worden de burger en frieten tentoongesteld in het Bus Hostel in Reykjavík en kan je het rottingsproces (of niet?) volgen op wat de saaiste webcam ter wereld moet zijn: http://bushostelreykjavik.com/last-mcdonalds-in-icelandNjóttu máltíðarinnar !

Smakelijk eten 

IJsland - Roadtrip - Streetfood - Fish and chips - Pylsa

 

266 weergaven
bottom of page