Tijd voor Damme

Wie net zoals ik er graag eens een weekendje tussenuit wil - zonder teveel tijd te verliezen aan reizen - moet zeker eens richting Damme trekken. Perfect voor wie op zoek is naar genieten van natuur, rust, water en misschien wel een vleugje romantiek.


Damme mag dan klein zijn, maar het is nog een echt charmant, middeleeuws stadje waar het zeker de moeite waard is om te vertoeven. Jazeker "stad", want het kreeg in de loop van de 12de eeuw stadsrechten. Gedurende vele jaren was het een belangrijke overslaghaven van de goede en lekkere dingen des levens, en had de 'stapelrechten' op onder meer wijn en (ton)haring. Het grote aanbod aan goede restaurants en toffe bistro's waar je kan genieten van gastronomisch en bourgondisch lekkers, vinden dus wel degelijk ergens hun oorsprong.Omgeven door prachtige, groene polders vormt Damme de ideale uitvalsbasis voor lange wandelingen of rustige fietstochten. Die veelzijdigheid van Damme is precies waarom ik zo graag naar Damme kom. Het heeft in zekere zin zelfs een buitenlandse vibe en kan niet overschat worden als vakantiebestemming. Kuierend door de straten hoor je al gauw Spaans, Frans, Japans of andere exotische talen.Damme is ook bekend voor haar kaarsrechte Damse Vaart of Napoleonkanaal. Dit kanaal van 15 km lang werd zo’n 200 jaar geleden aangelegd door Napoleon tussen Brugge en Breskens. Na de slag om Waterloo in 1814 breidde Willem I van Oranje - Nassau de verbinding uit tot in Sluis (Nederland).


In de 12de eeuw werd door stormvloed een heuse kreek uitgeschuurd vertrekkend aan het Zwin tot aan Brugge. Bij de dam die toen in die bedding werd aangelegd, ontstond Damme als vissersdorpje .


Langs de vaart groeien de herkenbare Marilandica populieren. Deze bomen groeien mee met de wind waardoor ze soms over de vaart groeien en voor een knap lijnenspel op de dijken zorgen. Het lijnenspel wordt daarenboven nog eens verdubbeld door de reflectie in het kanaal. Het maakt van de vaart een fotogenieke trekpleister met veel perspectief en symmetrie die eigenlijk een kolfje naar de hand zouden geweest zijn voor schilders als Boudin of Monet.Maar ik heb naast het genot van de kleine, fijne stad, de vaart, het groen en de bijhorende wandelingen nog een belangrijke reden om graag naar Damme te komen en die reden is ... B&B Hoeve de Steenoven.De charmante boerderij ligt langs de vaart, nabij het centrum van Damme. Voor wie fan is van landelijke interieur, gezellige kamers in aardetinten, rustige ligging en een overheerlijk ontbijt is hier absoluut aan het juiste adres. Een verblijf in de Steenoven is echt wel verwennerij. Een ongelooflijk uitgebreid aanbod van verse streekproducten, fruit, kazen, gerookte zalm en zelfbereide hapjes sieren de tafel. Met zo'n verblijf en na een rijkelijk ontbijt kan je beslist om het even welke wandeling aan!


Check zeker eens www.visitdamme.be om je weekend verder voor te bereiden en overweeg zeker een verblijf bij hoevedesteenoven.be als je naar het pittoreske Damme trekt. Als het voor jou ook (nog eens) tijd is voor Damme, dan geeft Damme - zoals wordt beloofd -zeker ook tijd aan jou. Om te ontdekken, om te ontspannen, en ... nog zoveel meer.66 keer bekeken