Subtropisch groenparadijs Trebah Garden

Het voorjaar stuurde ons onlangs de eerste heerlijke zonneschijn met temperaturen die tot 23 graden stegen. De lente laat van zich horen. Het lentezonnetje bracht me instant terug naar een eerdere reis naar Trebah Garden in Cornwall. Mijn tip: zet hem zeker op je bucket-list.


Trebah Garden ligt net buiten Falmouth in Cornwall (het diepe, o zo mooie South West van het Verenigd Koninkrijk). De uitgestrekte en bijzondere tuin ligt verscholen aan de rivier de Helford met zelfs een eigen privéstrand. Trebah Garden is echter niet - zoals je misschien verwacht - een standaard Victoriaanse Engelse tuin. De aanplantingen zijn juist wilder, weelderig en heel exotisch, beschut door hun eigen microklimaat.


Cornwall biedt een heel rijk aanbod van botanische tuinen.

Het profiteert als 'uit-stekende' punt van de Britse Eilanden heel sterk van de gunstige effecten van de warme Golfstroom. Die voert relatief 'warm' water vanuit Zuid-Amerika richting Cornwall, waardoor een mild klimaat, zon, palmbomen en dolfijnen hier perfect samengaan met een typische Engelse countryside sfeer.Doorheen de eeuwen werd Trebah Garden door verkoop of huwelijk doorgegeven tussen vele oude, opmerkelijke Cornish families. Trebah was van in het begin een beboste vallei waarbinnen geleidelijk een echte tuin werd ontwikkeld. De prachtige tuin waar we vandaag de dag van kunnen genieten is dan ook het stapsgewijze resultaat van maar liefst 200 jaar tuinaanleg- en onderhoud...


De spectaculaire ligging van de tuin op een helling is zeker een extra 'wow'-factor. Terwijl je langs goed aangelegde paadjes tussen palmen en andere exotische planten loopt, ontdek je steeds weer nieuwe dingen.Zo is er onder meer de Chusan Palm in Trebah die maar liefst 14,75 m hoog is. Deze palmboom is ongeveer 150 jaar oud en komt wellicht uit één van de eerste aanplantingen van deze palmsoort op de Britse eilanden. Wie trouwens meteen aan zwoele stranden, hutjes en cocktails denkt, heeft het eigenlijk mis, want deze palmsoort komt immers uit centraal China waar het groeit op koele, vochtige en mistige heuvels.Tussendoor is het eventjes ontsnappen onder de groene schemerwereld van de Gunnera Passage. Wat een prachtige belevenis trouwens om er tussen de Giant Rhubarbs te staan. Onder zo'n reuzerabarber voel ik me net klein duimpje...Ondertussen vallen er zonder het te beseffen maar liefst twee hectare aan hortensia's verkennen die aan de oevers van de rustige vijver Mallard Pond aangeplant zijn. Het wandelen op de bamboepaden langs het water zorgt voor een vleugje afkoeling."Save the best for last", zeggen ze wel eens en misschien is dat ook hier wel het geval...

Aan het einde van de tuin toont er zich plots een kleine smalle doorgang die je over het South West Coast Path naar het heerlijk privéstrand Polgwidden Cove brengt met witte kwartsstenen en een heldere blauwe zee.... Het contrast met de dichtbegroeide, groene tuin is groot, maar wel op een heel mooie en indrukwekkende manier!

Dit strand was op 1 juni 1944 de plaats waar een US gevechtseenheid van 7500 Amerikaanse soldaten aan land kwam om enkele dagen later deel uit te gaan maken van de grote invasiemacht in Normandië op D-day. Het strand was bedekt met beton en steigers werden gebouwd om het landingsvaartuig met een vlakke bodem van 100 meter te laten aanmeren. Ook hier zijn nog restanten van terug te vinden.Trebah is dus zeker niet zomaar 'een zoveelste tuin'. De grote variatie qua reliëf, rijkelijke begroeiing en uitzicht, met de spectaculaire uitgang naar het water maakt van Trebah Garden zonder enige twijfel 'one of my favourite gardens ever'. Een absolute aanrader dus, en wie niet kan wachten om er heen te gaan, kan de tuinhonger hier misschien al even stillen. Enjoy!