top of page

Tussen zee en tulpenbollenvelden

Het zijn de afgelopen weken prachtige zomerse temperaturen geweest en de laatste regenbui is alweer een tijdje geleden. Dus was het de perfecte timing om eens te gaan kijken hoe de tulpen bloeien én tegelijk wat zeelucht op te snuiven. Hup Holland hup, we komen eraan!



Waar je in Nederland ook bent, nergens ben je ver van de zee. Wie gewend is aan onze volgebouwde Belgische kust, kijkt z'n ogen uit op de kilometers lange, ononderboken kusten, de ongerepte duinen en gezellige stranden bij onze noorderburen.

Noordwijk ligt in de bloembollenstreek tussen Amsterdam en Den Haag en is een badplaats als geen ander. Het ligt aan een breed, dertien kilometer lang zandstrand waar het aangenaam wandelen is. Het wordt omzoomd door weidse bossen, ruige duinen en fraaie vennen. Eén van de twee schitterende strandboulevards draagt de naam 'Koningin Astridboulevard' en verwijst naar de voormalige Belgische koningin die destijds samen met koning Albert graag in Noordwijk verbleef.



Maar Noordwijk kijkt ook naar de toekomst. Het is dé ruimtevaartplek bij uitstek van Nederland, aangezien achter de duinen al 30 jaar de grootste Europese ruimtevaartorganisatie gevestigd is. Op de 'walk of space' op de Koningin Wilhelmina Boulevard vinden we tijdens onze wandeling stoeptegels terug van enkele bekende figuren in de ruimtevaart... ook van onze landgenoten-ruimtevaarders.



In het gemoedelijke, gastvrije en gezellige dorp Noordwijkerhout trekt een prachtig versierde witte kerk onze aandacht. In het kerkje van de 11de eeuw kunnen we genieten van kleurende en heerlijk geurende bloeiende bloemen.



Na een gevulde en zonnige dag wacht in het Fletcher Hotel De Witte Raaf in Noordwijk, vlakbij het schitterende duingebied van de Bollenstreek, een zacht en welverdiend bedje. Het hotel heeft een lange historie. Op de locatie van het huidige Fletcher Hotel De Witte Raaf bevonden zich vroeger verschillende boerderijen. 's Morgens worden we heerlijk verwend met een uitgebreid ontbijt en een glaasje verjaardagsbubbels.



Een prachtig veld met duizenden bloemen in volle bloei waar je eindeloos kan turen vormt het ideale kleurenschouwspel voor mijn verjaardag. Het stond reeds lang op mijn retro-bucket-list en het is er bij deze van gekomen.


De tulpen in de velden van het Nederlandse Lisse zien er momenteel prachtig uit en zijn nu op hun hoogtepunt. De meeste toeristen trekken deze periode van het jaar naar het park van Landgoed Keukenhof dat in 1950 opende met een bloemententoonstelling. Ieder jaar worden er meer dan 7 miljoen bloembollen geplant in de Keukenhof. De vele tuinen en vier prachtige paviljoens tonen een geweldige verzameling tulpen, hyacinten, narcissen, orchideeën, rozen, anjers, irissen, lelies en andere bloemen. Vele jaren terug waren mijn ouders, mijn zus en ikzelf trouwe bezoekers van het Keukenhof in al zijn pracht en praal. Maar dit jaar besloten Maryse en ik om een wandeling te maken tussen de tulpenvelden.



Het zijn zonder overdrijven zeeën van tulpen, hyacinten en narcissen. Geel, rood, paars, oranje. We werden overdonderd door de kleuren en geuren. Van half april tot half mei staan ze allemaal in bloei: de bollenvelden. Heel erg mooi en fotogeniek.


Spijtig dat de tulpen zo'n kort leven hebben, want al snel worden ze gekopt om de bol te laten groeien. Daardoor verspilt de tulp geen energie meer aan de kleurrijke bloem zelf en kan de bol gaan groeien. Na het koppen wordt de tulp nog beregend om de groei van de bollen te bevorderen. Tussen juni en augustus worden ze uit de grond gehaald. Ze worden dan gedroogd, schoongemaakt en de kleine bollen worden van de dikke bollen gescheiden. De kleine bollen gaan in oktober weer de grond in voor de volgende tulpenoogst. De grote bollen worden verkocht aan bloemenkwekers en tuiniers. "Tulpen uit Amsterdam" is dus niet alleen een klassieker uit de muziek, maar bovenal grote en internationale 'commerce'.



Bloembollen planten doe je trouwens best in het najaar. Waarom moet tulp die in het voorjaar bloeit in het najaar geplant worden? Als ze toch pas in april en mei bloeien zou je denken dat je ze net zo goed in maart kunt planten? Maar helaas gaat dat voor de tulp en de andere voorjaarsbloeiende bloembollen niet op.


De vraag vindt zijn antwoord door terug te gaan naar die gebieden waar de tulp oorspronkelijk vandaan komt: het Midden-Oosten. Landen als Afghanistan, Iran, Turkmenistan, Kazakstan en ook het oosten van Turkije zijn thuislanden van de tulp. Het zijn landen waar het in de zomer zeer droog is en dikwijls erg warm, met vrij moeilijke omstandigheden voor de meeste planten om in te leven. De tulp heeft het probleem van deze moeilijke periode opgelost door een voorraad reservevoedsel aan te leggen (de tulpenbol) en volledig in de zomer, tijdens de hitte in rust te gaan. Zodra de eerste regen valt in de herfst maakt de tulpenbol wortels, liefst zo veel mogelijk want des te meer wortels de tulp heeft des te sneller ze in het voorjaar kan groeien en des te groter de tulp wordt.

De tulp begint ook graag op tijd met het maken van wortels want in de gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komt kan het ’s winters erg koud zijn. En zit de tulp eenmaal in een bevroren grond of is de temperatuur nog maar net boven nul dan stopt de wortelgroei. De winterperiode met al haar koude is ook weer belangrijk voor de tulpenbol. Het zetmeel wordt nu omgezet in, door de plant opneembare, suikers die in het voorjaar nodig zijn om snel een volwaardige tulpenplant te kunnen ontwikkelen.


Het antwoord op de vraag “waarom moet een tulp in de herfst worden geplant” is dus enerzijds omdat de tulp de herfst nodig heeft om wortels te maken die in het voorjaar nodig zijn voor de snelle groei. Anderzijds omdat de koude periode nodig is om haar voedselvoorraad, het zetmeel, om te zetten in opneembare suikers. Dus als je een tulp in maart zou planten, zal er van dat alles weinig terecht komen. Een bloem van amper 10 centimeter hoog of een verkreukelde bloem die het geen drie dagen zal uithouden, zijn dan erg waarschijnlijk.



Leuk detail is dat het succes van de in de wilde natuur voorkomende voorjaar bloeiende bloembol mede te danken is aan haar vroege bloei. In het vroege voorjaar is er immer nog weinig concurrentie van andere bloeiende bloemen waardoor hun bloemen erg geliefd zijn onder de bijen en andere insecten.


Dus als je meerdere jaren van je tulpen wilt genieten zal je ze in juni, zodra het blad is afgestorven, moeten rooien en vervolgens tot de planttijd in oktober moeten bewaren bij een constante temperatuur van rond de 20 C.



Ook in deze blog mag een kleine beetje Italië niet ontbreken. Tutti Tulpi, de naam zegt het al: heel veel tulpen! Tutti Tulpi is een vrolijke mix van allerlei verschillende tulpen. Ze heeft alle kleuren van de regenboog en weet het in elke tuin een feest te maken.



We zetten onze tocht door tulpenland verder. In en rond de tulpenvelden van Lisse loopt het leven een beetje trager en lijkt het precies of je levensritme automatisch mee vertraagt. Onze wandelroute voert door velden en weiden, langs en over beekjes en een handbediend zelfbedieningspontje waarmee we ons over sloten heen bewegen.



Tot plots het 'Comomeer' van Nederland voor ons opdook. Het Oosterduinse meer, in de volksmond ook wel 'Comomeer' genoemd, is ongeveer 1 km lang en is ontstaan in de jaren '50 door een zandafgraving. Het is nu een heerlijk plekje geworden waar je lekker kan wandelen, relaxen op de grote zonneweide, zwemmen of ... gewoon genieten van het zalige uitzicht.



Na opnieuw een prachtige dag en een wandeltocht van 24,5 km in de benen was het tijd om eventjes te pauzeren bij onze nieuwe Nederlandse "vriendin". Nog even nagenietend van zoveel bloemenpracht konden we zo op adem komen... Dank u Nederland, voor die bloemen!


c


 

NEDERLAND - KEUKENHOF - TULPEN - ZEE - ZUSJES OP REIS

 

66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page