top of page

Verloren lopen in The Lost Gardens of Heligan

The Lost Gardens of Heligan, een echte geheime tuin die decennia lang verloren was gegaan, is terug mooier dan ooit. Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingstocht naar het mooie Cornwall in het westen van het Verenigd Koninkrijk.Dertig jaar geleden waren de historische tuinen van Heligan onbekend en onbeheerd. De tuin was immers volledig verloren gegaan na het uitbreken van WO1. Dankzij de toevallige ontdekking van een deur in de ruïnes van de villa - ooit gebruikt als veldhospitaal voor Amerikaanse troepen - werd de restauratie van dit eens zo grote landgoed op gang gebracht. En met succes ... Want tegenwoordig zijn The Lost Gardens terug helemaal waar ze thuishoren: bovenaan het lijstje van mooiste tuinen in Groot-Brittanië!


Al meer dan 400 jaar is het landgoed eigendom van de familie Tremayne, maar met de Eerste Wereldoorlog en het vertrek van de 22 tuinmannen die naar het front gingen om te gaan vechten, werd het verval ingeluid . Begin jaren '90 werden de verlaten tuinen ontdekt door Tim Smit en John Willis - een afstammeling van Tremayne, die een restauratieproject begonnen om het landgoed weer in zijn oude glorie te herstellen.


De Mud Maid is één van de vele 'levende' sculpturen die je kan ontwaren in het natuurlijke landschap. Haar outfit en haarsnit volgen de seizoenen en tonen een andere figuur naarmate gras, klimop en mos groeien of juist verwelken. Waar ze er in het voorjaar en in de zomer levendig uitziet; toont ze zich in de herfst en winter heel anders...
The Giant's Head daarentegen werd gebouwd rond de omgekeerde kluit van een omgevallen boom. Klei werd gemengd met water en over de kluit uitgespreid om de kop van de reus vorm te geven, waarna de 'huid' met een lokaal onkruid een groene kleur kreeg. De korte haarsnit dankt de reus aan crocosmia (een soort wietachtige plant) die in juli oranje bloeit en hem in de zomer verandert in een roodharige.


In het zuiden van de tuinen volgen we één van de lange kronkelende paden op het terrein dat twee eeuwen geleden is aangelegd en komen uit in een vallei, de Lost Valley, met waterlopen en subtropische aanplantingen. Het levert een ware jungle-ervaring op, compleet met een Aziatische touwbrug die de jungle doorkruist. Het is hier volop een uitbundige tuin met alom weelderig gebladerte, bamboetunnels, varens, palmen en gigantische rabarbers en bananenplanten die een exotisch gevoel oproepen.Naast de historische paden zijn zeker ook de Italiaanse tuinen een must-see. Het meest bijzondere deel van de gerestaureerde tuinen zijn de Pleasure Grounds, een netwerk van spannende tuinelementen die met elkaar zijn verbonden door historische kronkelende paden. Heel erg mooi om door te wandelen, of je gewoon even bij neer te zetten en rustig van te genieten."Heligan should never be simply a destination; it must forever be a place in the heart"


De tuinen zijn niet alleen mooi, maar ze zijn ook productief, want er worden grote hoeveelheden groenten verbouwd voor consumptie en verkoop. Zo worden er maar liefst ruim 300 verschillende soorten groenten en fruit geteeld, met behulp van traditionele technieken en gereedschappen.


Een 10-tal jaar geleden hebben de tuiniers van Heligan na vele jaren oefenen een Victoriaanse techniek gebruikt om ananassen te kweken in een serre in Victoriaanse stijl, met frequente wisseling van verse paardenmest. Met de manuren die nodig zijn om de ananas te kweken, de transportkosten van mest en het onderhoud van de ananaskuilen, zou elke ananas waarschijnlijk meer dan £ 1.000 kosten. Niet meteen een koopje uit de groentewinkel - als ze al te koop zouden worden aangeboden, wat niet het geval is. Eén van de gekweekte ananassen uit Heligan werd aan koningin Elizabeth II gegeven. A royal gift is dus zeker een passende term.In het Steward's House Tearoom kan je na of voor je ontdekkingstocht genieten van allerlei gerechten, maar naar goede Britse traditie zijn er ook een aantal picknickbanken vlakbij de ingang van de tuin. Een ideale plek om in een zalig eerste lentezonnetje, verse kaas, pasteitjes of de onvermijdelijk langs de weg gekochte lemon curd rijkelijk op een broodje te smeren... hmmm... so tasty.Vandaag zijn de Lost Gardens of Heligan eigendom van Timothy Smit - die ook medestichter is van een ander indrukwekkend tuininitiatief The Eden project in Cornwall. Na ruim 30 jaar blijft het de ambitie om de tuinen verder een wereldwijde uitstraling te geven en qua oppervlak nog uit te breiden tot meer dan 300 hectare. Wie in 'the South-West' van het Verenigd Koninkrijk zou vertoeven, maakt er alleszins nu al best een ommetje voor.


Voeg 'The Lost Gardens of Heligan' dus misschien al meteen toe aan je bucket-list. 

VERENIGD KONINKRIJK - CORNWALL - TUIN - KUST

 

114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page