Via dell'Amore, het pad van de liefde💚🤍❤️

In de liefde krijgen we vaak te maken met grote hoogten, diepe dalen, en vergt het wel soms een inspanning om het pad weer te effenen… In Cinque Terre weten ze daar alles van. Net zoals de liefde af en toe gecompliceerd kan zijn, is ook de beroemde Via dell'Amore in

Cinque Terre een pad waar soms her en der wat puin moet worden geruimd. Het is februari, dus laten we eens hebben over de liefde!


Mijn liefde voor Italië is erg groot, dat moet ik jullie wellicht al lang niet meer vertellen. Daarom neem ik jullie vandaag mee op één van mijn reizen in de regio Ligurië, meer bepaald naar het befaamde UNESCO werelderfgoed van de Cinque Terre - een keten van 5 charmante dorpjes langs de steile Riviera di Levante, bovenaan de 'laars van Italië'.

Via dell’Amore is het symbool van Cinque Terre. De ‘Weg van de Liefde’ is een zeer smal bergpad dat de dorpen Riomaggiore en Manarola over iets meer dan een kilometer met mekaar verbindt. Een magische kilometer, waar nieuwe en oude liefdes hun weg zoeken, met een oogverblindend vergezicht over de Middellandse Zee.Toch is de geschiedenis ervan nog vrij recent. Het pad dateert van tijdens de aanleg van de Cinque Terre spoorweg en haar tunnels in de eerste decennia van de 20e eeuw. Er werd toen een parallel primitief rotspad gevonden, waar onder meer de explosieven in een kruitmagazijn werden gestockeerd om de werken en de bouw van de tunnel 'Galleria Batternara' te kunnen voltooien.


De inwoners van beide dorpen wilden graag dat het pad verbreed werd, zodat ze makkelijker te voet van het ene dorp naar het andere konden. Het leven in de dorpjes van de Cinque Terre was toen nog zeer geïsoleerd en de mensen leefden er afgelegen en afgesneden van de buitenwereld. Contacten tussen de dorpen was heel beperkt en de verschillende Ligurische dialecten op zulke korte afstand, zijn hier nog steeds het bewijs van.


Na de Tweede Wereldoorlog was het zover en werd het pad verder uitgehouwen, zodat het makkelijker begaanbaar was. De werken waren niet gemakkelijk, vooral op de plekken waar de rots recht en glad was.


De naam Viaeu de l'Amùu veranderde al snel naar Strada Nuova of "Nieuwe weg" en later door de toeristen zelf hernoemd tot Via dell'Amore. De reden mag duidelijk zijn: het bleek het toevluchtsoord bij uitstek voor verliefde koppeltjes uit beide dorpen, die hier zonder de blik van ouders en priesters konden zoenen en lieve woordjes in elkaars oren fluisteren. In de jaren zeventig werden langs de hele route banken geïnstalleerd die waren gewijd aan Griekse en Romeinse helden en goden. Meer en meer lieten geliefden ook hangslotjes aan de reling achter met poëtische woorden om hun eeuwige liefde te symboliseren.Ik had het geluk om een aantal jaren geleden ter plaatse de grote schoonheid van de route te kunnen ervaren met adembenemende uitzichten en een unieke setting langs de kliffen en rotsen. Het mooie brede geplaveide horizontale pad ligt mooi langs de heuvel, met de nodige afwisseling tussen uitzicht op de zee, korte tunnels en hier en daar een bankje om wat te genieten van de zeebries. Na het verlaten van Manarola wordt het een rotsachtig pad omgeven door een groen landschap van olijfgaarden en privétuinen.


Voor wie onderweg dorst krijgt, is er trouwens een Bar dell’Amore, waar je een verfrissend drankje kan delen met je geliefde – of gewoon zelf je dorst kunt lessen natuurlijk.Toch kent de Via dell'Amore ook zijn dieptepunten - de weg is al vaak afgesloten geweest. Toen in 2008 een jonge Amerikaanse uit Ohio samen met haar man door de woeste golven, over de zeewering werd geslagen en de zee werd in geslingerd, werd het liefdespad geruime tijd gesloten. In september 2012 sloeg het noodlot weer toe. Drie Australische toeristen werden gewond toen grote rotsblokken neerstorten op het pad na enkele aardverschuivingen. Opnieuw werd het pad uit veiligheidsoverwegingen gesloten voor het publiek.


Sinds 2015 is een klein deel van het pad heropend, waardoor je het ongeveer de eerste 200 meter vertrekkend vanuit Manarola kan bewandelen. Er is sprake van een volledige heropening van het liefdespad in 2024. Waar de eerdere instorting plaatsvond, wordt nu een kunstmatige tunnel aangelegd om de doorgang van personen blijvend veilig te stellen. Ook wordt het liefdespad volop toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking.


Dus nog eventjes geduld voor alle verliefde koppeltjes die graag Via dell'Amore van

Cinque Terre willen bewandelen en hun liefde aan elkaar willen verklaren of bevestigen. Maar laat het zeker geen beletsel zijn de mooie streek in zijn geheel al eerder te verkennen, want de dorpjes en ook het hele ommeland hebben heel wat in petto voor wie Italië in het hart draagt.


En sowieso kunnen jullie ondertussen al zachtjes fluisteren:

Ti aspetto, ti amo da morire.


218 keer bekeken