Op wandel in de Duinengordel

Zand, stralende zon, helblauwe lucht, duinen,... Voor velen zijn het dé ingrediënten voor een geslaagde uitstap. Maar om duinen te beklimmen, moet je zeker niet altijd naar de kust. Ook ver weg van de zee komen duinen voor. Recht in het hart van 'ons' mooie Limburg bijvoorbeeld. Zonnebril op, wandelschoenen aan?Het gebied Duinengordel is een schitterend natuurgebied gelegen centraal in de Limburgse Kempen en het Kempens Plateau, verspreid over het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Maaseik en Bree. Sinds vorig jaar maakt het ook echt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen - een unicum in België met meer dan 12 000 ha bos, heide en ander groen.


Ik koos om de rode wandelroute van 14 km te volgen die me langs de Oudsberg leidde.

De Oudsberg is de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit en is omringd door prachtige heideterreinen en statige bossen. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat.


Wat de wandeling zo bijzonder maakt, is de ongelofelijke afwisseling qua landschappen waarbij je stukken door open heidegebied, dichte bossen, dan weer weiland of parkgebied wandelt. De uitgestrektheid maakt dat zelfs op een zonnige zondag van drukte geen sprake is. Een perfect vertrekpunt met parkeermogelijkheid vind je nabij camping Zavelbos, aan de kruising van de Weg naar Opoeteren en de Bergeindestraat in Opglabbeek.Voor wie minder stappen ambieert op zijn of haar stappenteller, zijn er ook nog verschillende andere, kortere wandelroutes in het gebied beschikbaar. Onderweg zijn er her en der ook genoeg picknick plaatsjes met zicht op Moeder Natuur en na een deugddoende stevige wandeltocht kan aan het eindpunt bij de camping ook nog een verfrissend biertje coronaproof worden genuttigd. Een mooie dag, niet ver van huis - meer moet dat soms toch echt niet zijn, niet? Het bronsgroen eikenhout blijft mij na zoveel jaren nog altijd verbazen.


Veel wandelplezier !WANDELEN - GEZONDHEID - BELGIE - LIMBURG - DUINENGORDEL


52 keer bekeken