top of page

Warmwater in overvloed op IJsland

Vulkanen, borrelende geisers, warmwaterbronnen, geothermische poelen, prachtige geothermische zwembaden ....je vindt het allemaal op IJsland. Ga je mee een kijkje nemen in de IJslandse wildernis en geniet mee van de magie van warme natuurlijke beekjes of een ontspannen namiddag in een geothermisch zwembad.Hoewel IJsland in de Noord-Atlantische Oceaan erg koud kan zijn (met temperaturen tot -30°C), is er altijd warm water om van te genieten.

Hoe kan dat? Welnu, IJsland is één van de meest dynamische vulkanische gebieden ter wereld dat zich uitstrekt over de Mid-Atlantische Rug, en ligt op een gebied waar magma zich ongewoon dicht bij het aardoppervlak bevindt. En als het geen natuurlijke rivieren, poelen en warmwaterbronnen verwarmt, wordt die vulkanische kracht ook gebruikt om het water in de huizen van mensen te verwarmen.Tijdens ons verblijf in IJsland werden we dagelijks geconfronteerd met een onaangename geur als we de kraan warm water opendraaiden. Nee, er zitten geen rotte eieren in de leidingen - en nee, er is ook niets mis met het sanitair in IJsland. Die geur is de natuurlijke geur van warm water in IJsland. Het is de geur van waterstofsulfide, een chemische stof die wordt geproduceerd door de geothermische activiteit van IJsland. Hoewel het niet goed voor je is als je het in hoge concentraties inademt, is het gewoon een normaal en natuurlijk onderdeel van het IJslandse warmwatersysteem.Het meeste warme water komt vaak rechtstreeks uit de grond en is al op natuurlijke wijze opgewarmd. In sommige gevallen wordt koud water opgevangen en vervolgens verwarmd door aardwarmte in een elektriciteitscentrale. Hoe dan ook, het is dezelfde geothermische kracht van de aarde die het verwarmt.


Nuttige waarschuwing : Het warm kraanwater in IJsland niet bedoeld om te drinken!! Net als in veel andere landen over de hele wereld voldoet de warmwaterkraan eigenlijk niet aan de normen voor veilig drinkwater. Het wordt namelijk niet op dezelfde manier behandeld als drinkwater uit de koude kraan.

Her en der vind je in het landschap boorgaten waar de IJslanders hun

warme water halen: rechtstreeks uit de aarde. Het is een traditie die al eeuwen voortduurt. Zo zijn er lang voordat huishoudelijke wasmachines en centrale verwarming waren een bewijs dat vrouwen kleding direct in de warmwaterbronnen wasten. Gezien de temperaturen die hier buiten zijn, zou dat geen prettige opgave zijn geweest!Grjótagjá is een lavagrot met azuurblauw warm water waar vroeger in gebaden werd. Sinds de uitbarstingen tussen 1975 en 1984 is het water echter te warm om in te baden.
De geothermische activiteit van IJsland is niet alleen een voordeel voor de huizen en de energiekosten van het land. Het heeft ook enkele van de meest ongelooflijke natuurlijke fenomenen ter wereld voortgebracht. Van warmwaterbronnen en natuurlijk verwarmde sauna's tot geisers en meer, IJsland zit vol met natuurlijke wonderen die te danken zijn aan de energie onder onze voeten.


Een van de beroemdste warmwaterbronnen van IJsland is de zogenaamde Blue Lagoon. Een deel van zijn charme is ongetwijfeld de kleur, een dromerig melkachtig blauw dat ongelooflijk uitnodigend is. Een andere populaire spa-bestemming is de Sky Lagoon. Gebouwd in de rotsen boven de ongelooflijke kustlijn van IJsland, is het een plek die het warme water van IJsland combineert met de pracht van het landschap van het land.Bij een vakantie in IJsland hoort natuurlijk ook een bezoek aan een geothermisch bad in een spectaculaire setting. In 2021 opent de Sky Lagoon in Kópavogur. Het mooiste aan de Sky Lagoon is de infinity pool. De 70 meter lange rand van het bad is zo gemaakt dat het lijkt dat het water van de lagoon overloopt in de Atlantische Oceaan. Een uitzicht dat nooit zal vervelen. Zeker niet omdat je vanuit hetzelfde bad een bar kunt bezoeken waar je een lekker drankje haalt. Een bezoek aan de Sky Lagoon zal daarom zeker een ontspannende ervaring zijn. Ook vanuit de sauna heb je een geweldig uitzicht over de oceaan. te midden van IJslandse kliffen met een geweldig uitzicht op de zee, de kliffen en landtongen, terwijl ze zich nog steeds in de hoofdstad bevinden.
Hoewel de beroemdste spa-bestemmingen kunstmatig zijn, zijn ze niet de enige plaatsen om het hete water van IJsland te ervaren. Ik heb de leuke ervaring moge beleven in een beetje natuurlijker omgeving te baden in zalig warm water. De temperatuur van de IJslandse bronnen verschilt van plaats tot plaats. Ze bereiken echter typisch ongeveer 40°C . Dat betekent dat het water perfect warm genoeg is om van een duik te genieten, ongeacht het weer.

Veel waterpret in IJsland!


 

IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden - Water

 

94 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page