top of page

Welkom op de poolcirkel

Deze ochtend ben ik wakker geworden in een stilleven van besneeuwde bomen, tussen de rendieren en een eindeloze sneeuwvlakte. Er zijn weinig plekken waar het zo bijzonder is om ’s morgens je ogen open te doen, dan in dit droomverblijf in Äkäslompolo in Fins Lapland. Mijn avontuur op de poolcirkel kan beginnen.De absolute stilte en de overweldigend mooie besneeuwde natuur. De sneeuw in Äkäslompolo is van een andere aard. Elke vlok is perfect gevormd en glinstert wanneer deze de zon of de stralen van een lamp opvangt. De sneeuwvlokken komen samen en vormen kleine dekens van poedersuiker, laag na laag. Ze doen dit overal op de grond, op elke boom, elke rots, elk dak en elke paal van het hek.
De winter in Fins Lapland is echter niet zomaar een winter. Het is anders dan de après-skihutten en gigantische pistes in de Alpen. Maar voor degenen die op zoek zijn naar iets anders, is dit de plek. Fins Lapland is bijzonder omdat het zo ongelooflijk afgelegen, zo diep stil en zo rustgevend aanvoelt. Ik moest hier komen om te begrijpen wat het zo speciaal maakt, maar ik besef al snel dat het een stilte is die je niet zomaar overal kunt vinden. Ik ben in desolate woestijnen geweest, op de top van wandelpaden waar niemand anders was en nu....in de rust van een ijskoud bos. Dank u Lapland Travel / Travelbase om mij hier naartoe te brengen. https://laplandtravel.com/Veel mensen hebben een hekel aan de winter, maar hier zeggen de lokale bewoners dat dit hun favoriete seizoen is, en ik begrijp wel waarom. De Arctische winter biedt een prachtige stilte en een eindeloze zonsopgang terwijl de zon urenlang aan de horizon staat en dan maar voor enkele uurtjes opkomt.Voordat ik hier toekwam vond ik alleen al het idee van -30 graden angstaanjagend, maar nu besef ik dat het gewoon onwetendheid was, want in werkelijkheid is het niet zo eng om het zo koud te hebben. Het is eigenlijk een zegen. Waar haal je anders de stilte, de frisheid van de lucht, de onbeschrijfelijke roze kleur van de zon. Met de juiste outfit kan ik nu genieten van een super mooi landschap.Äkäslompolo is een pittoreske dorpje in Noord-Finland, op 67° noorderbreedte, dus net boven de poolcirkel (66° 33' noorderbreedte). Het ligt in een bosrijke omgeving vlakbij het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park en helemaal verborgen in de vallei, omsingeld door 7 legendarisch en zelfs sprookjesachtige Seven Fells heuvels. Vlakbij ligt een bevroren meer met dezelfde naam. Het dorpje is bijzonder klein, het haalt amper de 500 inwoners.  De weinige inwoners laten je meteen thuis voelen. Hier vind je een actief verenigingsleven en een goede gemeenschap. Er is slechts één straat waar een tankstation is, een grote supermarkt, wat outdoor winkels en souvenirshops en niet onbelangrijk... het grootste eland ter wereld. In de winter wordt de donkere nachthemel alleen verlicht door de sterren en het noorderlicht.
Er is hier een grote variatie aan dennenbomen. Sommige bomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en worden dan ook wel marshmallow bomen genoemd! De lange, dunne dennenbomen met ijs aangekoekte takken zien er op bepaalde hoogtes buitenaards uit.

's Avonds zijn er verschillende verlicht en ze zien er sprookjesachtig uit.Wie denkt dat de kleur wit gaat vervelen heeft het mis; ik blijf er met open mond naar kijken. Het is zo’n plek waar ik eigenlijk meteen tot rust kom. Waar ik mijn telefoon uit wil zetten om niet afgeleid te worden en waar ik iedere seconde ten volste wil benutten.


Outside the snow is falling

and friends are calling,

‘Yoo hoo!’111 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page