Prachtige natuur beleven, proeven van het mooiste dorp aan onze Noordzee. Gewoon er even tussenuit. Puur, gezellig en tot rust komen in Wenduine: da's genieten!
Wenduine is bij het bredere publiek wellicht het best gekend voor de garnaalvissers, die vroeger te paard kwamen om op garnalen te vissen. Jammer dat die traditie verloren is gegaan doorheen de tijd, want aan de hoeveelheid garnalen die de Noordzee te bieden heeft, zal het zeker niet liggen. Dat bewijzen bij een uitwaai-wandeling op een frisse, maar zonnige ochtend twee stoere garnaalvissers, ook wel 'kruiers' of 'kruwers' genaamd. De garnaalvissers waden vandaag te voet met hun net langs de waterlijn.
Echte verse garnalen, die dan ook vers gepeld worden. Niet toevallig is het dan ook net iemand uit Wenduine, Katty Vanmassenhove, die voor de derde keer het wereldkampioenschap 'garnalen pellen' heeft gewonnen. Tijdens de spannende wedstrijd die plaatsvond in Frankrijk voorbije zomer, pelde ze in 10 minuten tijd maar liefst 116 gram van de kleine, lekkere Noordzeegarnalen.
Wie zich wegdraait van het water, ziet de beboste duinen die Wenduine zo typeren. Op de één na hoogste duin van 31 meter hoogte staat een klein wit paviljoen met daarboven een rood dak, de 'Spioenkop'. Het is een ideale plek om te genieten van adembenemende vergezichten over het achterliggend vlakke polderlandschap, de bosrijke omgeving en levert een panoramisch uitzicht over Wenduine en - uitreraard - de eindeloze zee.
Die beboste duinen verbinden trouwens Wenduine met De Haan over een lengte van 5 km. Ideaal om een fijne wandeling te maken. De beboste duinen van het natuurgebied Duinbossen strekken zich uit over 152 hectare tussen beide badplaatsen. Met heel wat mooie wandelpaden, maar ook enkele thematische speelzones, zorgen voor een echte ontdekkingstocht door dit uitzonderlijke landschap voor groot én klein.
Natuurlijk kan je geen badplaats bezoeken zonder ook eens langs de 'zeedijk' te flaneren. Wenduine mag prat gaan op de laagste en minst bebouwde dijkzone aan onze kust. Hierdoor en uiteraard ook dankzij enkele bijzondere gebouwen voel je nog een beetje de elegantie van de belle-époque periode. De mooie en statige tweelingvilla's Elza-Malvina zijn twee van een handvol overgebleven belle-époque vakantiewoningen aan onze ganse kust en de allerlaatste op de zeedijk van Wenduine.
Wist je dat belle-époque synoniem staat voor de periode van einde 19de eeuw tot eerste deel van de 20ste eeuw - ook wel fin de siècle genoemd? Deze fase stond bol van allerlei kunst- en bouwstijlen en was vanuit dat perspectief zeker een 'mooie periode'
Beide villa’s werden in 2005 beschermd als monument. Villa Elza werd tussen 2008 en 2012 volledig gerestaureerd. Iets wat overigens veel moed en doorzettingsvermogen vergde van de eigenaar, niet in het minst om te weerstaan aan de druk van projectontwikkelaars die liever in de hoogte en euro's bouwen. Voor de restauratie heeft de eigenaar dus zeker niet onverdiend een ‘Erfgoedpluim’ ontvangen.
Tot de Tweede Wereldoorlog stond de hele Belgische kustlijn nog vol met dergelijke villa's. Enkele decennia later staan er dus nog amper negen villa's uit de belle époque overeind. Dat het anders kan, bewijzen onze zuiderburen. Zo telt Mers-Les-Bains - in de omgeving van de baai van de Somme - niet minder dan 300 beschermde Belle époque huizen beschermd. Een hele zeedijk staat er ginds vol mee - ronduit prachtig.
Tegen dat de avondzon een duik neemt, is het toch nog ideaal voor een schemerwandeling langs de waterlijn op het strand. Het is nog echt te koud om echt pootje te baden - laat staan om te gaan zwemmen, maar met laarzen aan is de strandwandeling toch een fijne afsluiter van de dag. Op de achtergrond doet een visser verwoede pogingen zijn vangst binnen te halen. We vertragen, laten de wisselende kleuren van de lucht, het ruisende water en de zilte geur hun werk doen om ons tot absolute rust te brengen. Buiten een hoogseizoen, op een mooie, koude dag, zomaar ter beschikking. Wenduine is op zo'n moment het beste vitamien dat je kan bedenken.
Waai zodra het kan, ook eens lekker uit. Waarom dus niet in Wenduine?
WANDELEN - BELGIE - KUST - WENDUINE
Comments