Averna - baat het niet, schaadt het niet

Het gure weer, het vele binnen zitten,...: het helpt niet echt allemaal om je topfit te voelen deze periode van het jaar. Er dan toch maar 'goedgemutst' op uit trekken, afgewisseld met voldoende rust en sofa-tijd lijken de belangrijkste recepten om hier mee om te gaan. Maar er is misschien ook een lekker drankje dat kan helpen...Want op dit soort momenten doet de Siciliaanse kruidenlikeur Averna naar verluid mogelijks wonderen. Het is niet alleen erg lekker, maar het zou ook Blue Monday's, een pips gevoel en wat beginnende verkoudheid kunnen onderdrukken dankzij zijn wonderlijke kruidenmengsel. Als dat geen mooi excuus is om het minstens even te proeven?Averna werd bedacht door de Benedictijnse monniken van Abbazia Di Santo Spirito in het hart van Sicilië. Ze geloofden dat het drankje geneeskundige kwaliteiten bezat en ... handelden daar dan ook naar. Averna is een bittere likeur, een amaro, op basis van kruiden.


We weten alleen dat het recept van deze kruidenlikeur de typische Siciliaanse citroen, sinaasappel en zeste van granaatappel bevat. Zoals de meeste amari heeft Averna een bitterzoete smaak door de kruiden, wortels, bast, zeste en fruitschillen te laten inweken - of macereren in vakjargon - in neutrale alcohol.In 1868 gaf de monnik Frà Girolamo het recept van het drankje aan de textielhandelaar Salvatore Averna als blijk van zijn dankbaarheid voor zijn inzet voor de regio. Het kruidendrankje heeft zijn uiteindelijke naam dus aan deze handelaar te danken. Salvatore Averna produceerde aanvankelijk de kruidenlikeur voor gasten in het landhuis van zijn familie in Caltanissetta, waar de familie de hete Siciliaanse zomers doorbracht.


Net als Coca Cola is ook Averna een geheim recept dat ondertussen al ruim 150 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven ... én bewaakt.In Italië is het drinken van een 'amaro' na de maaltijd een standaard ritueel, dat niet mag ontbreken aan tafelmomenten met vrienden en familie. Averna gaat dan ook - op Siciliaanse wijze - gepaard met een gezellig samenzijn en brengt een stukje Sicilië bij jou thuis.


De onderliggende slogan van Averna zegt niet voor niets dat hij de 'volle smaak van het leven' met zich meebrengt. Wie dit kan appreciëren, moet deze digestief volgende keer dus zeker eens bovenhalen. Saluti!

58 keer bekeken