top of page

Diamond Beach, het kroonjuweel van IJsland

Tegenover het Jökulsárlón​ gletsjermeer, voor het stadje Höfn, vind je Diamond Beach, een zwart zandstrand waar de ijsrotsen van het gletsjermeer aanspoelen. De ijsrotsen, die lijken op diamanten, liggen hier te schitteren in de zon. Perfecte setting voor een fotoshoot dus!
Diamond Beach wordt in het IJslands ook wel Breiðamerkursandur genoemd. Deze iconische attractie ontleent zijn naam aan de glinsterende ijsblokken die als een diamantveld over de kust verspreid liggen.


Deze prachtige ijsblokken maakten ooit deel uit van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. Nadat ze zich hadden losgemaakt, dreven de ijsblokken lui rond de Jökulsárlón-gletsjerlagune voordat ze op Diamond Beach terechtkwamen.


De diamantachtige ijsbergen en de oogverblindende blauw- en wittinten zorgen voor tal van perfecte fotomomenten en word je verliefd op de natuurlijke schoonheid van IJsland.Diamond Beach is één van de vele zwarte zandstranden van IJsland. Het strand bestaat uit vulkanisch gesteente en de karakteristieke zwarte zandkorrels zijn ontstaan door de afbraak van basalt en andere vulkanische rotsen. Vulkanen zoals Katla in het Vatnajökull Nationaal Park zijn nog steeds actief, waardoor het strand steeds nieuw zwart zand krijgt.


De opvallende stukken ijs op Diamond Beach nemen veel verschillende vormen, kleuren en zelfs afmetingen aan. Hier kun je levensgrote ijsblokken bewonderen in unieke tinten azuurblauw of kleine, zwarte brokken ijs.


Het blauw ijs kan duiden op ouder ijs doordat het helemaal beneden in de gletjer stak en gebrek aan luchtbellen had. De zwarte kleur kan vulkanisch stof zijn of het zonlicht dat het zwarte zand van het strand reflecteert.


Terwijl ik door de ijsbergen op Diamond Beach dwaalde leek het net of ik een bezoek bracht aan een kunstgalerij: je weet nooit wat je zult vinden en elk gezichtsveld biedt een totaal ander aanblik.De meeste mensen bezoeken Diamond Beach om de oogverblindende ijsbergen te bewonderen en Instagramwaardige kiekjes te maken. Je zou urenlang langs het strand kunnen wandelen met deze ijsblokken om de perfecte foto te maken.


Toen eenmaal mijn innerlijke fotograaf tevreden was gesteld, hebben we ook wat tijd besteedt aan de Jökulsárlón-gletsjerlagune die slechts op een paar minuten afstand ligt en maakt deel uit van het Vatnajökull Nationaal Park. Bij Jökulsárlón vind je de Breiðamerkurjökull-gletsjer. Dit is waar de diamantachtige ijsblokken op Diamond Beach zijn ontstaan. Je kan er alles over lezen in mijn blog https://www.dolcefartutto.eu/post/j%C3%B6kuls%C3%A1rl%C3%B3n-gletsjermeer-in-ijsland
Diamond Beach is zeker een plek die je voor altijd zult herinneren.69 weergaven
bottom of page