Gouden thee

Drink je ook graag een lekker kopje thee? En mag het ook wat pittig zijn? Dan moet je deze gember- en kurkumathee absoluut zelf eens proberen te maken. Lekker, kleurrijk en gezond ... enne, haal ondertussen de verse koekjes maar al boven.Ik maak al verschillende jaren deze kurkuma-gember-thee en of het nu echt zo is, of niet, mij helpt het om de soms gure winter door te komen. Minstens toch om heerlijk op te warmen op regenachtige, koude dagen. Van kurkuma is geweten dat het ontstekingsremmend zou zijn en gember is gekend om het stimuleren van het immuunsysteem én het reinigen van het lymfestelsel. Niet toevallig dus dat deze twee ingrediënten deel uitmaken van een typische winterthee... En wat nog meer is, het recept om de thee te maken is super-makkelijk.


Probeer het zelf dus eens uit:

  • 500 ml heet water

  • sap van 1 citroen

  • 2 schijfjes verse citroen

  • 2 cm gember, geraspt

  • 2 theelepels gemalen kurkuma

  • 1 kaneelstokje (optioneel)

  • 2 koffielepels honing

Doe het citroensap, het kurkumapoeder en de geraspte gember in je theepot Giet er kokend water over en laat de thee 5 tot 10 minuutjes trekken.

Schenk je zelf een mooie mok in boven een zeef (of gebruik een theepot met een ingebouwd zeefje). Roer er naar smaak honing onder, vlak voor je opdrinkt.Enkele weetjes

Ook de kurkumaplant behoort tot de gemberfamilie en deze kruiden worden in de Indiase en Aziatische keuken dan ook vaak samen gebruikt. Kurkuma of 'geelwortel' wordt in de Indiase en Chinese geneeskunde trouwens al duizenden jaren toegepast bij allerlei aandoeningen.


We kennen kurkuma vooral in de kant-en-klare gemalen variant, maar je kan het ook net als gewone gember als een plakje geelwortel gebruiken.


Kurkuma is geel en het geeft af... Dus opgepast: mors je een beetje van de thee op een wit tafelkleed of je hemd, maak het dan gelijk schoon. Anders heb je een blijvende gele herinnering...17 keer bekeken